Ето я картината на Джаксън Полък за 50 милиона, открита в България

0

- Advertisement -

Картината на Джаксън Полък, която беше открита у нас от ГДБОП, е била от част от личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску, съобщава БНТ от източници на „По света и у нас“, запознати с разследването.

Това се потвърждава от печат на румънски език на гърба на картината. Тя е била рисувана през 1949 г., съобщават от разследването. Предстои да се установи също дали картината има общо с Румъния, добавиха днес от прокуратурата и допълниха, че тя не е била обявявана за издирване и не е била каталогизирана.

БНР показа днес картината. Вижте я ТУК.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви по националната телевизия, че към момента експертизите на откритата картина сочат, че става въпрос за оригинал на Полък.

Предстои да се направи допълнителна експертиза на иззетата картина, за да се установи дали картината е оригинална творба и представлява движима културна ценност.

Ще се използват инструментите на международната правна помощ, включително Европейски заповеди за разследване, за да се установят всички обстоятелства, свързани с евентуалното движение и пътя на тази картина, коментира още заместник-градският прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура на брифинг пред медиите, съобщават от БТА.

Откриването ѝ е в следствие на международна операция с участието на ГДБОП, гръцките органи на реда и Европол.

При акцията на ГДБОП са арестувани няколко души, единият от които е българин. Прокурор Десислава Петрова съобщи днес, че той не е задържан и не твърди, че е собственик на картината, а само я е съхранявал. Тя добави, че действията по разследването са извършени за това, че в България, евентуално, се организира незаконна продажба на картината.

Петрова добави, че все още не е било пристъпено към продажба на картината, тъй като арестуваният българин, който, евентуално, е поел ангажимент да я продаде, не е бил сигурен в нейната автентичност.

Предполагаемата картина на Джаксън Полък, открита у нас, има посвещение на гърба за рождения ден на американска актриса „Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол, Честит Рожден ден“, пише на гърба на картината заедно с датата 16 септември 1949 г. и подпис. Датата съвпада с рождения ден на актрисата. Това обясни прокурор Десислава Петрова, цитирана от БТА.

Прокурор Петрова съобщи още, че във връзка с картината има изготвена експертна справка от двама експерти от Националната художествена галерия, както и експертиза, направена от тричленна комисия.

По думите ѝ експертната справка казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика, картината отговаря на естетическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък от периода 1945 г. -1950 г.

Експертизата посочва, че извършеният флуоресцентен анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, използван в картината, показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения.

„Това е важен, но не е решителен елемент към авторската идентификация“, допълват експертите и казват, че полезно би било да се направи анализ на свързвателя на боите, което изследване изисква вземане на проба.

 „Ако се открадне картина на Полък, тя няма къде да се пласира. Освен ако няма поръчка от някой заблуден, който иска да има Полък и да я откраднат, защото тя ще струва много малко. Тъй като цената на картините на Полък обикновено са в милиони“, коментира за БНТ Игор Марковски.

Вчера, бе съобщено, че при акция на ГДБОП е иззета картина на американския експресионист Джаксън Полък. От МВР информираха, че операцията, в която има участие и на чужди служби, е насочена срещу незаконен трафик на културни ценности. По реализацията се работи повече от месец.

Пред БНР министърът на културата Найден Тодоров заяви, че в момента тече разследване по случая. По думите му картината на Джаксън Полък е била открита преди няколко седмици.

Тодоров припомни, че от 2012 година има инструкция за взаимодействие на Министерството на културата (МК), МВР и прокуратурата срещу престъпните посегателства по отношение на културни ценности. Когато картината беше открита, ние насочихме ГДБОП към експертите на Художествената галерия, каза Тодоров.

Картина на Полък бе продадена за 61,1 милиона щатски долара през декември миналата година. През март тази година бе отбелязан спад на продажбите в Китай и абсолютен рекорд в САЩ. Сред произведенията на изкуството отново бяха творби на Джаксън Полък.

Разследването около картината може да се окаже един от най-големите случаи на намиране на откраднато произведение на изкуството в света.

Припомняме, че през 2006 г. „Картина номер 5. 1948“ Джаксън Полък е продадена на търг за рекордните 140 милиона долара.

Прегледана: 75107

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече