Доклад на САЩ: България не прави достатъчно за справяне с корупцията

0

- Advertisement -

Действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са „недостатъчни“. Това е записано в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права в частта, посветена на България. Документът бе представен късно вечерта в понеделник. Той се отнася за миналата 2022 г. В него се твърди едновременно, че са предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция и че в същото време има проблем с безнаказаността. 

Въпреки че законът предвижда наказателни санкции за корупция от длъжностни лица, властите не прилагат закона ефективно и се съобщава, че длъжностни лица във всички клонове на управлението са участвали безнаказано в корупционни практики, пише в доклада и се добавя, че „през годината е имало множество съобщения за корупция“.

Според САЩ, „значимите проблеми с правата на човека“ в България включват достоверни съобщения за жестоко или унизително отношение от властите, включително към задържани, мигранти и разселени и институционализирани деца, произволни арести,- сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, както и сериозна корупция. Като проблем са посочени и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност, както и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални.

В доклада са изрично посочени и два случая, при които според Държавния департамент става дума за произволни арести. В първият се разказва как на 1 март м.г,  омбудсманът протестира срещу 24-часовото задържане в първо полицейско управление в София на ученик от 10 клас заради графити върху паметник, като е настоял, че мярката е несъразмерна на деянието. Според омбудсмана ученикът е бил неправомерно лишен от достъп до адвокат – въпреки че е подписал декларация, с която се отказва от правото си на адвокат – тъй като адвокатът за непълнолетни е задължителен. На 3 март ръководството на МВР уволни началника на участъка и разпореди допълнително обучение на всички униформени полицаи, работещи с непълнолетни, пише в доклада.

Във втория пример на Държавния департамент, се посочва как през август м.г. Софийският административен съд потвърди решението на Софийския районен съд, че бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и съветникът по връзки с обществеността Севделина Арнаудова са арестувани незаконно. През април Софийският районен съд постанови, че властите не са успели да съберат „нито едно добро доказателство за съучастието на обвиняемия в предполагаемото престъпление“. На 17 март полицията арестува тримата като част от разследване за изнудване, но ги освободи след 24 часа без повдигане на обвинения, се посочва в доклада

Интересно е да се отбележи, че само преди няколко седмица друго министерство в САЩ – на финансите, включи едно от посочените от Държавния департамент лица – Владислав Горанов, в санкционния списък по закона „Магнитски“.

Иначе в американския доклад за човешките права се натъртва и на въпроса за медийната свобода. Заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и „недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии“.

Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция.

В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че „антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн“. Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число „Възраждане“ редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна.

Антъни Блинкен: Целта на докладите не е смъмряне или опозоряване

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес.

При публикуването на докладите за всички страни държавният секретар Антъни Блинкън посочи, че докладите са базирани на факти и при написването се прилагат едни и същи стандарти както към съюзници и партньори, така и към страни с, които САЩ има различния. „Целта на докладите не е смъмряне или опозоряване, а да се предложи ресурс за тези по света, които работят да пазят и поддържат човешкото достойнство, когато те са под заплаха по много различни начини“, каза още Блинкън.

Той допълни, че при създаването на докладите се знае, че и Америка има проблеми с човешките права и това, което отличава Америка и други демокрации е, че говори открито за проблемите си.

Прегледана: 72854

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече