Вижте как да разпознаете скарлатината

0

- Advertisement -

Висока температура, огненочервено гърло, повръщане, главоболие, болка в мускулите и понякога диария – това са типични симптоми на скарлатината, обясни по БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.

Лицето е червено, а кожата около носа и устата е бледа, което е много характерен белег. Карантината е 10 дни, уточни тя.

По думите ѝ в момента се наблюдава поток от болни деца. „Има от всичко по много – има и грип, има и скарлатина, има варицела, има и малко ковид, посочи лекарката.

Според нея това се дължи на начина на живот по време на пандемията – изолацията и затягането на мерките.

Скарлатината е заболяване, което е типично за есенно-зимния сезон, но се изтегли към пролетта. Най-често боледуват деца между 2 и 10-годишна възраст, това е въздушно-капкова инфекция. За скарлатината няма ваксина и можеш да се разболееш отново, могат да се увредят други органи и системи, лекува се с антибиотик, допълни д-р Николова.

Тя поясни, че като всяко инфекциозно заболяване скарлатината в началото протича с висока температура и болки в гърлото. При носителите на бактерията тя няма външна изява – пъпки за скарлатина, но има болезнено гърло, кашлица, повръщане, много висока температура, която не се сваля. Носителите могат да разпространяват вируса месец-два. Това не уврежда здравето на детето, добави д-р Гергана Николова.

Прегледана: 68922

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече