Симеон Втори за заповедта за арест на Путин: Ненужна стъпка

0

- Advertisement -

„Това откровено казано, намирам, че е поредната ненужна стъпка. Това е безпрецедентно. Мисля, че излишно се нагнетява още повече атмосферата“. Това каза бившия премиер Симеон Сакскобургготски по повод заповедта от съда в Хага за арест на Владимир Путин, цитиран от bTV.

Тази заповед може да се отрази на пътуванията на руския президент в чужбина

„Там винаги трябва да се мисли за прецедент, какво е и понякога се взимат мерки, които може би звучат чудесно, но след това може да имат и други последици“, каза той, цитиран от Дир.бг.

Международният наказателен съд в Хага издаде международна заповед за арест на руския президент Владимир Путин и на комисаря по правата на децата в президентския кабинет Мария Лвова-Белова.

В изявлението на съда се казва, че се предполага, че Путин е отговорен за военно престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация“. Обвинен е също и за „неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията“.

„Решенията на Международния наказателен съд в Хага нямат никакво значение за нашата страна, включително от правна гледна точка“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в Telegram по повод заповедта за арест срещу руския президент Владимир Путин.

„Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните „рецепти“ за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас“, написа още тя.

Нито Украйна (която засили взаимодействието със съда), нито Руската федерация са страни по Римския статут на Международния наказателен съд. Той обаче има юрисдикция в Украйна, в съответствие с две декларации, подадени от Украйна.

Заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент на Русия (2008-2012) Дмитрий Медведев пък коментира: „Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин. Няма нужда да обяснявате КЪДЕ трябва да се използва тази хартия“.

Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на детето, също беше обвинена от МНС във военно престъпление за незаконно депортиране на деца от Украйна.

„Страхотно е, че международната общност оцени тази работа в помощ на децата на нашата страна, че не ги оставяме във военни зони, че ги извеждаме, че създаваме добри условия за тях, че ги обграждаме с любов“, каза тя пред журналисти, според руската държавна информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.

Реакция на новината имаше и от украинска страна. Главният прокурор на Украйна Андрей Костин нарече решението „историческо“. „Светът получи сигнал, че руският режим е престъпен и неговото ръководство и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност“, се казва в изявление на Андрий Костин в социалните мрежи. Това е историческо решение за Украйна и цялата система на международното право“, написа той.

Информацията за издадените две заповеди –  искане на прокуратурата от 22 февруари – на Владимир Путин и на комисаря по правата на децата в президентския кабинет Мария Лвова-Белова, бе публикувана вчера на официалния сайт на Международния съд в Хага. В изявлението на съда се казва, че се предполага, че Путин е отговорен за военно престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация“. Обвинен е също и за „неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията“.

„Има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления, за извършване на действията пряко, съвместно с други и/или чрез други лица“, се казва в мотивите към заповедта за ареста на руския държавен глава.

Лвова-Белова, която работи пряко под ръководството на Путин, според американски служители е наблюдавала депортирането на „хиляди“ украински деца в Русия.

На сайта на МНС се казва още, че съдиите са обмисляли издаването на тайни заповеди, но впоследствие са решили, че оповестяването им може да „допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления“, за които се смята, че продължават и към настоящия момент.

Прегледана: 71332

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече