67 заразени с ботулизъм след терапия за отслабване в Турция

0

- Advertisement -

От края на февруари до 10 март са докладвани 67 случая на ботулизъм сред хора, които са се подложили на интервенции за отслабване в Турция, съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Докладваните случаи са от Германия (12), Австрия (1), Швейцария (1) и Турция (53) и всички те са свързани с интрагастрално инжектиране на ботулинов невротоксин (BoNT), пише Медиапул.

Наличната към момента информация показва, че всички пациенти са имали медицински интервенции за отслабване, извършени в периода 22 февруари и 1 март 2023 г. От 63 случая, за които е налична информация, 60 случая са свързани с частна болница в Истанбул, а 3 случая са свързани с частна болница в Измир.

Симптомите при пациентите варират от леки до тежки и няколко души са хоспитализирани. Сред хоспитализираните се съобщава, че редица са били приети в отделения за интензивно лечение и са получили лечение с ботулинов антитоксин.

Хората, които са пътували до Истанбул и Измир за лечение с ботулинов токсин, се насърчават да потърсят лекарска помощ, ако изпитват симптоми като слабост, затруднено дишане и/или преглъщане.

ECDC препоръчва хората да избягват интрагастрално лечение на затлъстяване с ботулинов токсин в Турция, тъй като това в момента е свързано със значителен риск от развитие на ботулизъм. Понастоящем не е ясно дали става въпрос терапевтичен или процедурен проблем в засегнатите болници или има проблем с прилагания продукт.

Разследванията, проведени от турските власти, са разкрили, че при лечението с ботулинов токсин са прилагани лицензирани продукти, но че тези продукти не са одобрени за лечение на затлъстяване чрез интрагастрална инжекция.

Вследствие на това дейността на съответните отделения на двете болници е спряна, а срещу замесените са започнати разследвания.

Ботулизмът е сериозно невропаралитично заболяване, причинено от ботулиновите токсини, произвеждани главно от бактерията Clostridium botulinum. Заболяването се среща в няколко форми:

  • Хранителен ботулизъм, причинен от консумация на храна, съдържаща ботулинов токсин
  • Чревен ботулизъм, когато ботулинови спори покълнат в червата на хора
  • Раневи ботулизъм, когато раната се зарази от ботулинови спори.
  • Инхалаторен ботулизъм и ятрогенен ботулизъм, от които последният може да възникне като нежелано събитие след прилагането на ботулинов токсин по терапевтични или козметични причини.

Въпреки че се счита за рядко, хората, получаващи инжекции с ботулинов токсин за козметични цели, например за бръчки по лицето, или терапевтични лечения (например управление на мускулна спастичност), могат да развият ботулизъм, ако са инжектирани с прекомерна доза токсин.

Симптомите на ятрогенния ботулизъм включват слабост и умора. Токсичността след козметично лечение може да включва замъглено зрение, увиснали клепачи, затруднено преглъщане и сухота в устата, докато токсичността след терапевтично лечение включва затруднено дишане, което показва прилагане на предозиране.

Симптомите на ботулизъм могат да бъдат много тежки, изискващи интензивно лечение, както и прилагане на ботулинов антитоксин. Дори когато има такива лечения, пълното възстановяване обикновено отнема седмици до месеци. Налична е ограничена информация за смъртността при случаи на ботулизъм, причинени от медицински интервенции. При хранителния ботулизъм 5-10% от случаите са фатални.

Прегледана: 74082

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече