Нова измама във Фейсбук: „Видях снимките ти, пишат се глупости“

0

- Advertisement -

Нов вид измама върлува във Фейсбук, съобщи БНТ  – крадат се профили с цел натиск да се превеждат суми на онлайн казина. Престъпникът има една задача – да смени паролата на профила, като иска достъп до несъществуващ код, който се получава на мобилния телефон.

Една от жертвите е Силвия Стоименова. Тя разказа историята си:  „Една жена ми пише: „Твои снимки се качват в една група и се пишат глупости“. И аз оттам се притесних и попитах: „Каква е тази група?“ Отговорът: „За да разбереш групата, трябва да ми изпратиш код“. Съответно ми поиска телефонния номер. Дадох го и оттам влезе в моя имейл. Така човекът зад схемата получава достъп до всичките ми приятели. Започва да иска някой да плати в офис за парични преводи. И който се хване“. По същия начин друга потърпевша получава съобщение от уж нейна приятелка, че иска да направи на някого изненада. И е помолена да преведе 230 лева. „Отидох, преведох парите и след това започна: „Да ти изпратя още един код? И без това си там, няма кой да пази децата…“

Специалисти обясняват, че схемата е съществувала и досега под някаква разновидност. „Преди само година измамата беше употребявана много често от киберпрестъпници, за да се плащат електронни игри или ваучери за мобилни телефони. Те пишат в платформи, които не се намират на територията на България. За да получат властите достъп до тези измамници, е една много дълга и сложна процедура. Ние имаме праг на същественост, който не позволява да се заведе следствие под определени суми“, коментира пред телевизията Спас Иванов, специалист по киберсигурност.  Той посъветва как хората могат да се защитят: „Да се обадят на приятеля по телефона и да питат дали той е източникът на тази информация. Второто е да пуснат двуфакторната идентификация с одобрение от своя телефон“.

Прегледана: 71780

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече