След 12 г.: Задържаха осъдения за двойното убийство пред „Соло“ Илиян Тодоров

0

- Advertisement -

Прокуратурата на Република България официално е информирана от „Интерпол“ Ташкент за задържането на Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство пред столичната дискотека „Соло“ през 2009 година. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред bTV.

По думите ѝ предстои изпращането на документи за екстрадицията на Тодоров съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 г.

Извършителят на две убийства е задържан на 1 март на летището в столицата на Узбекистан Ташкент при проверка на „изход“ с полет за Истанбул. В хода на проверката е установено, че паспортът му е подправен. Заради това той е задържан.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление (използване на неистински документ), което предстои да се разгледа.

„Той беше обявен за международни издирване с европейска заповед за арест и червен бюлетин по повод убийството на две лица и опит за убийство на трето лице“, заяви Сийка Милева.

„Отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев ще поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев“, добави говорителят на главния прокурор.

Малко по-рано беше съобщено, че Илиян Тодоров е бил задържан в Узбекистан заради фалшив паспорт. Той беше осъден на доживотен затвор за убийствата на Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров, които починаха, а техен приятел беше само ранен с нож.

През 2011 г. съдия Румяна Ченалова го пусна от ареста и оттогава Илиян Тодоров е в неизвестност. По-късно – в края на 2013 година, окончателната доживотна присъда на Тодоров бе потвърдена от ВКС.

Прегледана: 75417

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече