Румен Радев на Трети март: Историята не е слугиня на политиката

0

- Advertisement -

Преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Армията на руския император съкрушава Османската империя. Днес за втора година посрещаме празника когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха родината ни. Това е и наша болка. Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родният трибагреник, каза президентът Румен Радев.

На площад „Народно събрание“ се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

„Преди век и половина възрожденците са захванаха да градят държавността на нова България. Стожерите на тази нова България бяха просветителите, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ – Мизия, Тракия и Македония. Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки. Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната.

Намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници край Вардар, други се опитват да превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен политически театър, а театъра в политика.

Скъпи съотечественици, войната с миналото е път към саморазрушаване. Историята не е слугиня на политиката. Тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, будители, опълченци, строители на съвременна България възкресиха родината. Те пишеха история. Наш дълг днес е да я опазим от безродници и осквернители.

Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България. Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на воините от армията на царя-освободител, на всички онези, които век и половина градиха и бранеха България. Благодаря на всички вас, които днес с присъствието си отстоявате историческата истина.

Честит празник! Да живее България!“, каза в речта си президентът.

Прегледана: 76449

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече