Байдън към Радев и другите от Б9: Вие сте предната отбранителна линия

0

- Advertisement -

Източният фланг на НАТО е предна отбранителна линия, заяви президентът на САЩ Джо Байдън на среща на високо равнище на държавите от Букурещката деветка (Б9) във Варшава, на която присъства и българският държавен глава Румен Радев. 

„Букурещка деветка“ или Б9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни-членки на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Президентът на САЩ се срещна с лидерите на страните от източния фланг на НАТО, за да демонстрира подкрепа за тяхната сигурност, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е станало, след като Русия преустанови участието си в знаковия договор за контрол на ядрените оръжия „Нов СТАРТ“. „Това е голяма грешка“, каза Байдън за решението, обявено вчера от руския президент Владимир Путин.

„Като източен фланг на НАТО, вие сте предна линия на нашата колективна отбрана“, обърна се към участниците в срещата американският президент. „Знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт. Не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света“, каза още Байдън пред лидерите на страните от Букурещката девятка.

Кремъл твърди, че възприема НАТО, която скоро може да се разшири с Швеция и Финландия, като екзистенциална заплаха за Русия, припомня БТА.

Не всички страни от Букурещката деветка са готови още да подкрепят Украйна, отбелязва Ройтерс. Това се отнася най-вече за Унгария, която не е съгласна с някои от санкциите на ЕС срещу Русия. Наред с Турция, тя е другата държава членка на НАТО, която още не е ратифицирала приемането на Швеция и Финландия.

Белият дом: Пред съюзниците от източния фланг Байдън потвърди отново твърдия ангажимент на САЩ към член 5 от учредителния договор на НАТО

Пред съюзниците от източния фланг президентът на САЩ Джо Байдън днес потвърди отново твърдия ангажимент на страната си към член 5 от учредителния договор на НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом.

Прегледана: 79992

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече