Мика Зайкова изригна: Спекулата няма да бъде спряна с наблюдение, трябват мерки срещу големите вериги

0

- Advertisement -

Държавата не бива да пипа производителите на храни, защото те и без това са поставени под натиск, каза в „Денят започва с Георги Любенов“ икономическият експерт Мика Зайкова.

„Това, което произвеждат, е при поскъпване на тока, на горивата, на суровината и въпреки това те продават на едни смешни цени на търговските вериги. Имаме КЗК и КЗП, но имаме и много голяма спекула. При условие, че цената на млякото, изкупено от търговците за около 1 лев, в търговските вериги е около 4 лв. – със стотинки разлика, това е доказателство за картелно споразумение. В магазините купуваме яйца „Фаберже“, каза тя.

Зайкова е категорична, че спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение, каквото е решението е служебното правителство. Нужни са мерки, насочени към търговските вериги.

„Прочетох някъде за около 8 или 9 такси, които производителят плаща на веригата – за вход на веригата, за маркетинг, за каталог и за още 4-5 неща. Той дори плаща там, където се правят намаления, което е абсурдно. И какво му остава на него?“, попита тя.

По думите ѝ идеята да се сложи таван на цените не е пазарен механизъм.

„Водата поскъпна с 40%, без да е златна. Транспортът поскъпна. Лекарствата поскъпнаха, а също и всички услуги, които ползваме. Покупателната способност, разбира се, пада. Най-ощетени са пенсионерите. За тричленно семейство са необходими поне 2452 лв. според колегите от КНСБ. А за един човек до края на декември трябваха 1350 лв., сега са 1500. Само за един месец средният ръст на инфлацията е 1,1%“, посочи тя.

Мика Зайкова коментира и темата с държавния бюджет. По думите ѝ и след изборите на 2 април няма да бъде съставено правителство.

„Независимо, че не е работа на служебното правителство да приеме бюджет, в тази ситуация служебният финансов министър ще трябва да направи бюджет“, каза още тя.

Прегледана: 81414

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече