Ужас! Откриха 18 тела на мигранти в камион

0

- Advertisement -

Четирима души са задържани за 24 часа по Закона за МВР по случая с камиона, в който бяха открити 18 мъртви мигранти край софийското село Локорско. Общо групата е била от 52-ма души, които са влезли в България през оградата на границата с Турция с помощта на стълба. Това съобщиха на брифинг директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов и директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.

Един от арестуваните е собственикът на камион, потвърди шефът на НСлС. 

По думите на Сарафов, след като са прекарали около два дни в гората около град Ямбол, мигрантите, които са от Афганистан, са натоварени на камиона.

„Днес са стигнали дотук. За съжаление 18 са се задушили. Другите 34 в момента се разпитват в НСлС, а на някои от тях се оказва и медицинска помощ. Каналджиите са направили тайници в превозното средство, за да превозят своята стока. А за съжаление тази стока са човешки същества“, добави той.

Директорът на НСлС каза още, че на място работят 10 следователи, както и прокурори от Софийска градска прокуратура и криминалисти от МВР.

„Иззели сме дактилоскопски следи, както и 16 броя ДНК следи от камиона. Което означава, че ще установим по несъмнен начин кой е шофирал камиона и кой е бил в него. Нямам никакво съмнение, че ще установим кои са извършителите на това злодеяние, на тази каналджийска дейност, довела до смъртта на 18 невинни граждани“, каза още Борислав Сарафов.

В момента се извършват съвместни действия на МВР и прокуратурата на четири адреса в страната.

„Претърсват се домовете на задържаните. Ще ги подложим на разпозване и щ е направим анализ на дактилоскопските отпечатъци и на 16-те проби от ДНК. И ако някои от тях е бил в този камион, ще бъде привлечен под наказателна отговорност. Те са задържани в собствените им домове. Някои от адресите са близо до Локорско, други не“, добави Сарафов.

Директорът на ГДНП Атанас Илков каза от своя страна, че сигналът за изоставения камион е подаден от случаен гражданин, който е бил спрян от успели да излязат от тежкотоварния автомобил мигранти. Той допълни, че е установен маршрутът на камиона и това е спомогнало да се открият заподозрените каналджии.

Градският прокурор на София Илияна Кирилова уточни, че след събирането на достатъчно доказателства от страна на НСлС, в което влизат огледи, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, утре ще се прецени на кои лица ще бъдат повдигнати обвинения. По думите й трима от арестуваните са криминално проявени.

Прегледана: 83512

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече