Министър: България първа поиска да изпрати помощ за Сирия

0

- Advertisement -

Оказахме се първата страна, която повдига въпроса за помощ за Сирия пред Европейската комисия. След малко изпращаме 4,5 тона помощ, самолетът първо ще замине за Ливан, ще кацне в Бейрут, от където помощта ще стигне до Дамаск. Това заяви пред журналисти в авиобаза „Враждебна“ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Българската хуманитарна помощ ще бъде транспортирана до Сирия с военен самолет „Спартан“, който ще излети около 10 часа. Решението бе прието вчера от Министерския съвет по предложение на Демерджиев. В съответствие с активирания Механизъм за гражданска защита на Европейския съюз, безвъзмездно предоставената хуманитарна помощ ще бъде транспортирана с финансово съдействие от Европейската комисия.

На борда са натоварени 4,5 тона хуманитарна помощ от Българския Червен кръст – одеяла и спални комплекти, както и палатки и одеяла, предоставени от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР.

Министърът припомни, че още на 8 февруари е провел разговор с Янез Ленарчич, европейски комисар по управление на кризи, по време на който е обсъден този въпрос.

„Уточнихме с него, че ние искаме освен да подпомогнем Турция, да подпомогнем и Сирия. Трудностите със Сирия идваха от това, че нямахме комуникация нито със сирийското правителство, нито с тази част от държавата, която не се контролира от сирийското правителство“, коментира още Иван Демерджиев.

По думите му Международната организация на Червения кръст е поела ангажимент от Бейрут помощта да достигне до нуждаещите се.

Ако мисията е успешна, България е готова да изпрати още помощ за засегнатите от земетресението райони, стана известно от думите на министъра.

На въпрос подготвени ли са институциите, в частност МВР и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, при евентуално силно земетресение у нас, Иван Демерджиев заяви, че още миналата година е започнало преглеждането на плановете за действие и защита при бедствия.

Миналата година с встъпването си в длъжност започнахме да преглеждаме плановете за действие и защита при бедствия. Имаше много пропуски. С помощта основно на пожарната бяха консултирани кметове и институции, които са отговорни да поддържат тези планове. В момента мога да кажа, че почти всички планове са приведени в работен вид. Бяха направени тренировки, посочи Иван Демерджиев.

Прегледана: 84440

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече