Ива Митева: Не трябва да правим червени линии

0

- Advertisement -

„Минахме на едната страна. С оръжие, с мобилизация не се решава войната.“ Така коментира темата за войната в Украйна и позицията на страната ни в интервю за „Здравей, България” по Нова тв Ива Митева, която вчера обяви, че отива на избори заедно с коалиция „Заедно“.

Националните интереси трябва да бъдат над всичко, каза тя.

„Ако станем част от следващото НС, трябва да видим първо научили ли сме си уроците. Защото много грешки се направиха и много поуки трябваше да бъдат извлечени. Всеки трябва да се направил своята самопреценка и да е потопил егото си. Защото при такива фрагментирани парламенти и в ситуацията, в която България се намира вече две години – на 2 април ще бъде едно дежа вю. Трябва да си дадем ясно сметка, че трябва да работим заедно. В този момент на разделение червени линии не трябва да правим, а по-скоро трябва да говорим за политики,“ каза тя.

Според другото знаково лице в коалицията – Любомир Каримански, това, което хората ще получат, е конкретно поставяне на техните проблеми. „Освен нашите уроци, трябва да видим и добрия пример от Европа. А той показва само едно – че икономиката и социалните проблеми изместват политическата идеология. Към кого ще гравитираме – в дясно или в центъра –  зависи от това, дали всички мерки, които сложим като изпълнение на масата – ще бъдат изпълнени”, подчерта той.

По думите му хората се интересуват основно от борбата с високите цени и спекулата. Другата мярка, която е приоритетна за коалицията е борбата с престъпността, включително корупцията.

Митева коментира и новите санкции по списъка „Магнитски”. „Тези санкции показват, че има дълбок проблем в България. И за последните 32 години не сме направили кой знае какво. Участвам в процесите от 2001 г. Спомням си, че направихме прекалено много реформи в съдебната система, но пак сме в изходната точка”.

Тя допълни, че нито един от последните 4 парламента не е направил нищо във връзка с прилагането на глобалния закон „Магнитски”. „Хубаво е да казваме и да говорим за тези санкции, но нека да видим и българското ни законодателство”.

Прегледана: 85614

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече