Остри обвинения срещу Ердоган за последствията от смъртоносното земетресение

0

- Advertisement -

Опозицията в Турция отправи тежки обвинения към президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, виждайки неговата вина в последствията от тежкото земетресение от 6 февруари, което засегна най-сериозно южната ни съседка, а също и Сирия.

По последни данни официалните жертви от земетресението вече са над 21 000. В Турция са регистрирали смъртта на над 17 600 души, като ранените са над 70 000 (доста от тях са в тежко състояние). В Сирия пък жертвите са над 3600. Все още обаче и в двете страни има много хора в неизвестност, като спасителите постоянно вадят тела на загинали, с което бройката се увеличава.

Във видеообръщение опозиционният политик Кемал Кълъчдароглу попита какво се е случило с тези 4,6 млрд. долара от т.нар. „данък земетресение“, който властите в Турция започнаха да събират след трагедията в Измир през 1999 г., когато загинаха над 17 000 души. Сумата е трябвало да бъде изразходвана за предотвратяване на следващи стихийни бедствия и модернизиране на службите за аварийна помощ.

„Къде са тези пари? Тези пари ги няма. Хората, които цял живот плащат данъци на правителството, не могат да видят това правителство, когато то им е нужно. Всичко съществува за двореца (б.ред. – на президента). Всеки път, когато той (б.ред. – Ердоган) разрушава тази страна, той призовава: „Подкрепете ме“. Не искам да имам с вас (б.ред. – с президента на Турция) нищо общо и никога няма да имам“, заяви Кемал Кълъчдароглу, цитиран от „Комерсант“. Той подчерта, че отговорността за катастрофалните последствия за жилища и инфраструктура са именно на президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Вестник „Gazete Duvar“ допълва, че строгите норми за строителство в страната са били подкопани заради спорна амнистия за незаконно строителство. Изданието твърди, че това е донесло милиарди лири приходи за правителството и тясно свързани с него строителни компании. Всъщност експерти в Турция от доста време предупреждават, че стриктните протоколи за строителство, въведени от 1999 г. насам, не се спазват.

Друг основен повод за критика срещу Ердоган е решението на властите да ограничат ползването на социални мрежи като „Туитър“ и TikTok. От опозицията подчертават, че много хора в пострадалите райони са ползвали именно тези канали, за да търсят помощ. В четвъртък „Туитър“ отново стана активен там, благодарение на компромис между правителството и ръководството на компанията.

По-рано бяха задържани 31 души и 270 акаунта бяха блокирани, като властите обясниха, че правят това заради провокативни и обидни съобщения заради земетресението. Ердоган, а и други държавни служители нееднократно отбелязваха, че наблюдават в социалните мрежи опити за създаване на паника и дезинформация на населението.

Опозиционни лидери от своя страна започнаха обиколка на пострадалите райони, като правителствените медии твърдят, че така реално е започнала предизборната кампания в Турция за президентските избори по-късно тази година. „Ограничаването на социалните мрежи и общуването в интернет е просто проявена слабост и страх от истината“, коментира кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който също е виден противник на Ердоган, а и е един от вероятните кандидати на опозицията за изборите.

Прегледана: 84161

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече