Трагедията в Турция и Сирия е могла да се предотврати? Доклад от 2020 г. предупреждава какво ще се случи при земетресение

0

- Advertisement -

Камарата на турските инженери по геология е изготвила преди две години доклад, в който предупреждава за опасностите от застрояването на градовете около земетръсните разломи в Югоизточен Анадол. Докладът, озаглавен „Градове, които живеят върху разломите“, е бил изготвен от специализирания Консултативен съвет по земетресенията към геоложката камара непосредствено след земетресението в Елязъг-Сивридже с магнитуд 6,8 по Рихтер, което стана на 25 януари 2020 г. и доведе до десетки жертви и ранени, пише в. Миллиет“, цитиран от БТА.

Пораженията, които бяха нанесени в Хатай, Кахраманмараш и Газиантеп от земетресенията на 6 февруари т.г., са били предсказани преди две години, посочва „Миллиет“.

Турските специалисти са алармирали, че тези райони, където и в миналото са се случвали големи природни бедствия, се характеризират с алувиален слой на почвата и се намират в зоната на източноанадолския разлом.

През 2021 г. докладът е бил изпратен до президентството, председателството на Великото народно събрание на Турция, до лидерите на парламентарно представените партии, министерството на вътрешните работи, министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата и до ръководството на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD). Докладът обръща специално внимание на опасностите, които се очакват при земетресение в окръзите Хатай, Кахраманмараш и Османие (съседен на Газиантеп – бел. ред.), отбелязва вестник „Миллиет“.

Вижте апокалипсиса след труса в град Нурдагъ, окръг Газиантеп >>

Нурдагъ се намира едва на 20 км разстояние от град Пазарджък, където беше епицентърът на първото от поредицата унищожителни земетресение с магнитуд до 7,7 в Южна Турция. На практика над 50-60 процента от зданията в града са срутени. Спасителни екипи продължават да работят непрекъснато в опит да намерят оцелели сред отломките. Изпод руините се чуват гласове на затрупани хора. На много места в района няма ток и вода. Телефонните връзки, както и интернет комуникациите са много лоши. 

Прегледана: 84209

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече