Журналистка разказва: Град Нурдагъ изглежда апокалиптично след земетресението, всичко е в руини

0

- Advertisement -

„Много е страшно положението. Струваше ми се, че 50-60% от сградите са срутени, но мисля, че са повече“. Това разказа пред БНР Нора Чолакова – кореспондент на БТА. В момента тя се намира в град Нурдагъ в окръг Газиентеп, който е на 20 км. от епицентъра на големите трусове. По думите й градът изглежда апокалиптично.

Оцелелите хора е трябвало да прекарат нощта в палаткови лагери, навън, посочи тя и разказа, че някои хора са спали на земята, завити с едно одеало.

Според думите на доброволец, с когото тя е говорила, само в град Нурдагъ, който е с население 40 000 души, жертвите вероятно ще достигнат около 3000.

Хората се опитват да запазят хладнокръвие. Държат се. Всички си помагат„, разказа Чолакова за видяното.

Депутатът в Меджлиса проф. д-р Юксел Йозкан, който в момента е в града на епицентъра на второто земетресение в Турция, посочи в предаването „Преди всички“, че има разрушени пътища, а зимната обстановка е тежка, като температурите през нощта достигат до -15 градуса. По думите му на много места няма ток и газ. Всеки тези неща на някои места затрудняват спасителните дейности, добави той.

Продължават вторичните трусове, които също са мощни, каза Йозкан. Той описа града като „призрачен“.

В Турция често има земетресения и имаме опит с тези бедствия, припомни депутатът. Засегнатите области сега обаче са много, отбеляза той и добави, че става въпрос за 14 млн. засегнати хора. Положението е жестоко, каза проф. д-р Юксел Йозкан.

Прегледана: 83355

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече