Пак сме на опашката: България е на 72-ро място по корупция в света, предпоследни сме в ЕС

0

- Advertisement -

България е на 72-ро място в глобалната класация „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2022 г. на „Трансперънси интернешънъл“. Страната ни е на предпоследно място в Европейския съюз, като тази година Унгария заема последното място. Данните от изследването бяха представени от асоциация „Прозрачност без граници“.

Изследването измерва нивата на възприятие на корупцията в публичния сектор в 180 държави и територии по света. България е включена за двадесет и пети път в изследването. Индексът за България през 2022 г. е 43 пункта, сочи още изследването.

Калин Славов от „Прозрачност без граници“ посочи, че индексът е скала от нула до 100. Той коментира, че в последните 10 години България се движи в един коридор между 41 – 44 като стойности на индекса. По думите му страната ни сякаш се е пуснала по течението и е в състояние на траен застой по отношение на корупцията.

В сравнение с предходната година индексът бележи незначително повишение от един пункт, обясняват от асоциацията. Оттам поясняват, че промяната от една точка в резултата на индекса не е статистически значима, като в тази връзка следва да се вземат предвид две обстоятелства – стойностите на индекса под 50 пункта са показател за систематичен проблем с корупцията и на неефективна борба. За отбелязване на съществен напредък е необходимо подобрение на резултата със статистически значимо повишение над три пункта.

По-голямата част от света продължава да не се справя в борбата с корупцията, като 95 процента от държавите са постигнали малък или никакъв напредък от 2017 г., каза международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ („Прозрачност без граници“), цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Индексът за възприятие на корупцията за 2022 г., който измерва това явление в държавния сектор според експерти и хора от бизнеса, също така установява, че правителствата, изпитващи затруднения с корупцията, нямат капацитета да защитават хората и има по-голяма вероятност общественото недоволство да прерасне в насилие.

„Корупцията направи нашия свят по-опасно място. Тъй като правителствата не успяха да постигнат напредък в борбата срещу нея, тя подклажда сегашното увеличаване на насилието и конфликтите и застрашава хората навсякъде“, заяви Делия Ферейра Рубио, директор на „Трансперънси интернешънъл“.

„Единственият начин държавите да излязат от това състояние е да работят усилено за изкореняване на корупцията на всички нива и да гарантират, че правителствата работят за всички хора, а не само за малцина от елита“, допълни Рубио.

Докладът класира страните по скалата от 0 (високо ниво на корупция) до 100 (ниско ниво на корупция). Най-ниско ниво на корупция се отчита в Дания, като тази година тя получава 90 пункта. Следват Финландия и Нова Зеландия с по 87 пункта. Силните демократични  институции и зачитането на човешките права са причина тези страни да бъдат и сред най-мирните в света, се казва в доклада.

Прегледана: 91758

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече