Ако искат обезщетение: Семействата на разменените бебета трябва да платят по 12 хил. лв. такса

0

- Advertisement -

Семействата на бебетата, които бяха разменени след раждането си в столичната АГ болница „Шейново“, трябва да платят голяма държавна такса, за да могат да предявят иск за обезщетение от болницата в съда.

„Страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семействата трябва платят, за да стартират делото за получаване на обезщетение, е 4% от предявената сума – в случая 300 000 лева. Така те трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса“. Това обясниха пред bTV адвокатът на „Шейново“ Величка Костадинова и адвокат Мария Шаркова, външен консултант на лечебното заведение.

Според Шаркова, поисканото обезщетение от 300 хиляди лева от всяко семейство е твърде високо.

„Това мое становище идва след анализ и след като съм прегледала близо 600 дела в областта на медицинските грешки, както и други дела, по които са присъждани обезщетения за неимуществени вреди. При прегледа установих, че подобна сума е присъждана изключително рядко в много малко случаи, и то такива, които са свързани с много тежки физически увреждания или смърт на дете“, каза тя.

По думите й заради това, че случаят е без аналог, не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно голямо обезщетение.

„Има немедицински случай, при който е незаконно повдигнато обвинение, а след това полученото обезщетение е 200 000 лева. Но то е за човек, който е бил задържан и лишен от свобода с мярка за неотклонение, а последиците за психиката му са били много сериозни“, коментира още Мария Шаркова.

Адвокатът на едно от семействата с разменените бебета критикува липсата на съответно предложение от страна на болницата, след като за нея сумата от 300 000 лева е твърде голяма. „Очаквах всичко да се разреши доброволно, дори да не бъде за претендираната от нас сума. Но да бъде предложено справедливо обезщетение. Родителите свикват с новото бебе. Това се отразява много трайно на психиката“, посочва юристът.

Прегледана: 92960

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече