Fitch: България няма да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г.

0

- Advertisement -

Високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България към еврозоната от 1 януари 2024 г., каквато е поставената от София цел. Това коментира Fitch Ratings. В свой анализ рейтинговата агенция прогнозира, че въвеждането на еврото у нас ще бъде отложено.

Според Fitch политическата криза не е повлияла на процеса за подготовка за приемане на еврото, но бързият ръст на цените се очертава като проблем.

Според критериите за приемане в еврозоната страната кандидат трябва да показва ценова стабилност, така че инфлацията да не надвишава с повече от 1.5 пр. пункта стойностите в  3-те държави с най-ниска инфлация.

Досега е имало прецеденти с приемане на кандидати, чиято инфлация леко превишава „летвата“. Такъв е случаят с новоприетата във валутния клуб Хърватия. Но у нас този показател е далеч от „островите на стабилност“ в еврозоната и няма изгледи скоро да се вместим в желаните параметри. Поне такова е мнението на рейтинговата агенция.

Отделен проблем е, че България не е готова с приемането на пакета закони, които са условие за приемането й в еврозоната. Наскоро финансисът Любомир Дацов посочи, че ключови са три закона – промени в Закона за БНБ, за мерките срещу прането на пари, Търговския закон.

Предсрочното закриване на Народното събрание вече е решено. До края на 48-ия парламент остават няколко дни, в които е невъзможно важните законови промени да бъдат приети.

Прегледана: 97117

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече