Съоснователите на „Нексо“ към НС: Ще бъде потърсена отговорност за нанесените щети

0

- Advertisement -

Двама от съоснователите на нашумялата криптокомпания „Нексо“ – Антони Тренчев и Коста Кънчев, са изпратили писмо до временната парламентарна комисия, създадена след обвиненията за пране на пари и данъчни престъпления, да „изясни и действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари“ и „излишно показната“, според фирмата, акция срещу нея и нейните служители в България.

В писмото се припомня, че с решенията на американските власти са прекратени всички административни производства по отношение дейността на компанията. Отбелязва се още, че въпреки прекратените действия на американските власти, в България се поражда съмнение за политическа употреба на случая. Компанията изразява притеснение, че обвиненията на прокуратурата вреди не само на имиджа им, но и на цялостната среда за правене на бизнес в България, съобщава БНР.

Според „Нексо“, прокуратурата фриволно замесва и чуждестранни правораздавателни органи в този казус.

„Никоя компания не е застрахована от саморазправа с нея от страна на прокуратурата, без значение колко голям данъкоплатец и работодател е тя“, пишат от „Нексо“ и настояват комисията да изясни и „действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 г. и излишно показната акция срещу компанията и нейните служители в България“.

Към писмото си „Нексо“ са прикрепили и официалното съобщение за проверките на компанията в САЩ. А съоснователят Антони Тренчев беше цитиран от компанията си, че „на всички участници ще бъде потърсена отговорност за всички нанесени щети“.

Според съобщенията за споразумението, текстовете в него гласят, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че „Нексо“ е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че нейни клиенти са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Тя обаче трябва да плати глоба от 45 млн. долара.

Жалбите срещу паричните гаранции на двама от обвиняемите по „Нексо“ са внесени в съда

Жалбите срещу наложените от прокуратурата парични гаранции на двама от обвиняемите по случая „Нексо“ са внесени в Софийския градски съд, съобщиха от съда. Той ще ги разгледа на закрито заседание в началото на следващата седмица.

Прегледана: 98329

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече