Пребиха секретаря на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид

0

- Advertisement -

„Християн Пендиков и други младежи като него – изявени българи и общественици в Северна Македония, които работят за сближаване на македонци и българи и за правата на българите там, подадоха жалби в полицията за заплахи срещу тях – заплахи за живота им, заплахи за нападения. Полицията не е взела мерки и не е взела предвид тези жалби. Копия от жалбите са изпращани и на различни европейски институции“. Това съобщи пред БНР Виктор Стоянов от Фондация „Македония“.

По думите му десетки българи в последните дни са получавали такива заплахи:

„Българи от различни градове, включително и Скопие. 7 от тях са подали жалби в полицията, които обаче не са взети предвид. Има млади хора, които получиха директни физически заплахи на улицата и се страхуват да живеят нормално. Съдействие от полицията няма. Те са подложени на гонения„.

Християн Пендиков е бил нападнат и пребит, докато е бил в ресторант с приятелката си. Първоначално е бил нападан вербално от тримата нападатели за това, че е българин, разказа Стоянов в интервю за предаването „Преди всички“ и продължи:

Казали са му, че не е желан в Македония заради това, че е българин. Той не е отвърнал и е тръгнал да си ходи, за да предотврати възможен инцидент. Пред заведението тримата са го нападнали и пребили“.

Пендиков е със средни телесни повреди. Счупена му е челюстта, има спукване на прешлен, наранявания по лицето, както и комоцио, обясни Стоянов и добави, че Пендиков е в средно тежко състояние.

Това е нападение от етническа омраза, подчерта още той. По думите му до момента няма справедливи присъди на такива етнически нападения над българи:

Това не е инцидент. Това е модел на поведение на определена част от обществото в Северна Македония. Тези хора са под въздействие на медиите и на определени политици и общественици, които системно насаждат брутална етническа омраза към българския народ, без никакво основание, и особено към българите в Северна Македония“.

Пръв за инцидента съобщи във фейсбук страницата си евродепутатът Андрей Ковачев.

В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония в България и ще й бъде връчена протестна нота във връзка тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид, съобщиха от външното ни министерство.

Прегледана: 95702

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече