Червен код за опасен вятър в 5 области, в останалите – оранжев и жълт

0

- Advertisement -

Днес е неучебен ден във Враца заради щетите, причинени на електропреносната мрежа в града от силния вятър. В сила е обявеното частично бедствено положение.

Националния институт по метеорология и хидрология обяви червен код за опасност от силен вятър за областите Враца, Монтана, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Там поривите на вятъра се очаква да достигнат 22-25 метра в секунда. Оранжев код ще е в сила за районите на София, София – област, Видин, Търговище, Разград, Кърджали и Хасково, а в останалите региони ще е валиден жълт код.

Девет сигнала за паднали дървета и откъснати метални конструкции в следствие на силния вятър в София са подадени в пожарната през изминалата нощ. Към момента по всички се работи. Няма данни за пострадали хора.

Три от сигналите са за паднали в резултат на силния вятър дървета. Други шест са за откъснати ламаринени и метални конструкции. Сигналите са основно в южните квартали на София. Има и сигнали, подадени за квартал „Красна поляна“. Екипите на пожарната работят по отстраняването им. За вчерашния ден сигналите за нанесени щети от вятъра само в столицата бяха над 200.

През цялата нощ екипите на пожарната и Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към общината отработваха сигнали. По-голямата част от сигналите са свързани с паднали дървета и/или клони и части от покривни конструкции, изолации и други.

В София област в дежурната част на пожарната са получени шест сигнала за паднали дървета – пет от тях са в КК „Боровец“.

Няма данни за пострадали хора в София и областта.

„Тъй като вятърът продължава да е силен, днес в София са мобилизирани 11 екипа, които вече са се отзовали на няколко сигнала за паднали дървета. „Към момента няма материални щети и инциденти. Но аз призовавам хората, които нямат работа по паркове и градинки, да си си останат у дома, защото силните пориви могат да доведат до нежелани инциденти с паднали дървета и клони“, коментира Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ“ в Столична община.

Прегледана: 97013

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече