Гешев се чуди с какво да се захване

0

- Advertisement -

Срещи с хората от с. Пролеша, за да ги защити от административния произвол и продължаващи обиколки по училища, които вече предизвикват гражданско недоволство. Това са част от активностите на главния прокурор Иван Гешев в последно време, които не би трябвало да са свойствени за поста му. В последните месеци Гешев не спира да се среща с различни групи хора и да им обещава помощ. Като например пострадали и близки на жертви на катастрофи, на които обяснява как само законът пречи прокуратурата да осигурява справедливост.

В същото време казуси, които прокуратурата отдавна би трябвало да е решила, като „Барселонагейт“, „Осемте джуджета“, пачките и кюлчетата в чекмеджето на лидера на Бойко Борисов, стоят на трупчета и по тях прокуратурата не дава никаква информация.

На хората от Пролеша например вчера Гешев обеща защита срещу административния произвол, свързан с драмата им с винетките. При въвеждането на новата система за електронно таксуване на шофьорите висши управници от ГЕРБ обещаха на жителите на Пролеша и други села в района на Божурище, че отсечката до София ще бъде извадена от обхвата на тол мрежата и няма да се налагат да плащат пътни такси. После се оказа, че хората са били подведени, пътят е част от платената републиканска мрежа, камерите са ги „ловили“, че пътуват без винетки, и в резултат са натрупани милионни глоби. 

Те са сезирали Гешев и вчера се видяха с него в Съдебната палата. С него беше и заместничката му Десислава Пиронева, която е шеф на Върховната административна прокуратура (ВАП). ВАП е образувала преписка по сигнала на хората от Пролеша. ВАП също така е сезирала Министерския съвет и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) във връзка с казуса. „Пред жителите на с. Пролеша главният прокурор Иван Гешев бе категоричен, че „прокуратурата ще направи всичко възможно в рамките на своите законови правомощия да защити хората от административния произвол в случай, че такъв бъде установен“. 

Преди няколко месеца служебното правителство опита да ограничи властта на Гешев да се намесва във всички сфери на обществения живот, като поиска тълкуване на Конституцията. Искането обаче беше отклонено от КС.

Гешев продължава и с обиколките си по училищата, срещу които вече се готвят и протести. Днес от 10 ч. гражданското сдружение БОЕЦ организира демонстрация пред входа на столичната гимназия „Хенри Форд“, където ще ходи Гешев. 

Българският хелзинкски комитет вече се обяви против практиката на главния прокурор да чете лекции пред ученици, които той превръща в повод да се оплаква от законодателството и да повтаря тезата си, че в държавата работи само прокуратурата, която политиците се опитват да овладеят. 

Министерството на образованието вече отговори на „Сега“, че не вижда проблем в практиката на Гешев. 

БОЕЦ разказват, че са били сезирани от родители на деца от гимназия „Хенри Форд“. Според БОЕЦ родителите са притеснени и несъгласни Гешев да има досег с децата им и да ги ползва да пиар. Организацията е сезирала и агенцията за закрила на детето.

Автор: Доротея Дачкова, Сега

 

Прегледана: 89715

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече