В първия работен ден от 2023 г.: Президентът връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме промяната“.

Мандата получи номинираният за премиер от ПП – акад. Николай Денков, придружаван от председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров и двамата съпредседатели на партията Асен Василев и Кирил Петков.

Кандидатът за министър-председател има 7 дни, след което трябва да предложи проектосъстав на правителство, ако мандатът е изпълнен, или да върне папката на Румен Радев.

„Ако тази декларация получи подкрепа, ще върнем мандата със списък на Министерския съвет. Ако не получи подкрепа, ще трябва да върнем мандата неизпълнен“, каза Денков на президента и му връчи копие от декларацията.

По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от НС, следващите 2 решения за структура и състав на кабинета не се гласуват.

По-късно днес „Продължаваме промяната“ канят парламентарните групи да изчистят крайния текст на тези приоритети и задачи, да го оформят като програмна декларация с очакванията на 5 януари тя да бъде включена за гласуване в пленарна зала. Ако тази декларация не бъде приета от парламента, от „Продължаваме промяната“ ще върнат мандата за съставяне на кабинет.

От БСП пък анонсираха, че ще обсъждат въпроса за подкрепа на декларацията на съвместно заседание на Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група.

Прегледана: 105643

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече