Военният ни министър в Украйна: Помощта ни досега е за 448 млн. лв.

0

- Advertisement -

България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева, обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който бе на работно посещение в Киев по покана на неговия колега – министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников.

По думите на Стоянов военното ни ведомство е предоставило хуманитарна помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки.

„Предстои България да предостави безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси, както и принос към тренировъчната мисия на Европейски съюз EUMAM“, посочи още той.

Предвижда се участие на до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Петима български военнослужещи пък ще бъдат командировани в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия.

Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят на наша територия.

„Бих искал да благодаря за възможността да обсъдим по-нататъшното двустранно сътрудничество. България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ“, заяви на срещата си с Олексий Резников министър Димитър Стоянов.

В заключение той за пореден път е настоял, че България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. 

Прегледана: 118746

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече