Шефът на „Пирогов“: Александър, който беше в неизвестност 8 дни, няма наранявания, днес излиза от реанимация

0

- Advertisement -

12-годишният Александър, който в продължение на 8 дни беше в неизвестност, ще бъде изведен от реанимация и преместен в обикновена стая. Това съобщи по време на брифинг директорът на “Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

Сашко бе намерен жив в събота в района на радомирското село Червена могила, на повече от 7 километра през планината от мястото, откъдето изчезна на 11 ноември. Неговите спасители са доброволците Веселин Георгиев и Милко Михалков, членове на клуб по делтапланеризъм.

„Сагата със Сашко приключи успешно“, заяви д-р Димитров. И допълни, че детето няма наранявания или повреди, които да имат пряка опасност за живота му. „Всичко, което е необходимо, е направено и няма нещо, което да налага допълнително изясняване“, каза още той. Предстои днес Сашко да бъде преведен от реанимация в нормална стая, след което ще бъде изписан. С детето ще работят психолози.

Един от спасителите на Александър Милко Михалков заяви за бТВ, че детето не е било босо в планината, а с обувки, както и с дебело яке, подобно на пухенка, но е бил мокър и много кален. „Нашето мнение е, че той е оцелявал. Всичките му дрехи бяха кални, което означава, че е минавал през храсти. Най-вероятно е пълзял и е търсил вариант да се придвижва, да оцелява, да търси храна и вода“, каза още Михалков. Вероятно се е хранил с плодове, които е намерил в гората. Сашко не е бил бос, каквато информация се появи. Бил е са маратонки, които са били много мокри, и за това спасителите са го събули. В района има няколко ловни хижи и 5-6 чешми. Не се изключва да се приютявал в някои от постройките.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пък коментира за БНТ, че Александър през цялото време е бил в планината. „Забавянето от 20 часа и наличието на толкова доброволци затрудни издирването. Решихме, че може детето да е стигнало южните склонове на планината. Точните зони ги установихме след като разгледахме картата. Направихме анализ, че тази зона е най-малко претърсена от запознати хора. Този анализ се оказа успешен“, добави Нешев.

Прегледана: 20701

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече