Борисов: Няма да се откажем от хартиената бюлетина

0

- Advertisement -

Бойко Борисов няма никакво намерение да се откаже от най-скандалните промени в Изборния кодекс, наложени от неговите депутати с помощта на ДПС и БСП, засягащи машинното гласуване. Това стана ясно от негово пространно изявление след спешна среща с парламентарната му група тази сутрин.

„Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем. Няма да се откажем и от машинното гласуване“, обяви той. Това на практика означава да се запази абсурдната система, която искат депутатите му – с хартиени бюлетини и с измислените от тях „бюлетини от машинно гласуване“. С други думи, най-същественото от законовите поправки, които предизвикаха тежък политически разрив в парламента, ще остане недокоснато.

Борисов предложи „да въведем същите машини като в Щатите, Великобритания и Австралия, а не на Мадуро“. А това е всъщност идеята на ДПС – да се изхвърлят сегашните устройства със сензорен екран и да се купят такива от друг модел, който брои хартиени бюлетини, и така да се запази ключовата роля на хартията в изборния процес. За отбелязване също е, че първата масова употреба на машини за гласуване беше на изборите през април м.г., които бяха организирани от кабинета „Борисов 3“ именно с „машините на Мадуро“. Сега Борисов даже заговори да се поръчат „спешно същите четци и машини, на които се гласува в Америка“. Пред Нова нюз Йордан Цонев от ДПС заяви, че ДПС са за 100 % машинно гласуване, но единствено с американски машини. 

Вождът на герберите изкара и собствена версия на обвинението срещу хората му, че разнасят чували с бюлетини. „Флашките в една торба ги разнасяха хората на Бойко Рашков (вътрешният министър в кабинета „Петков“ – бел.ред.) в чужбина! Къде са ходили, кой ги е гледал, как след това има контрол върху тези флашки – въобще тази тема не се повдига“, възмути се той. Всъщност разнасянето на машините, както и на всичко друго, свързано с изборите в чужбина, беше задача на външното ни министерство, не на МВР.

Борисов атакува опонентите си, че провалят работата на парламента, като отказват да влязат в пленарната зала заради връщането на хартиената бюлетина. „Те си търсят повод да излязат от парламента и да отидат на избори. Апокалипсисът след тях е непоправим и Кирил и Асен (съпредседателите на ПП – бел.ред.) го знаят прекрасно това, и ДБ го знае“, заяви той. И заплашително предупреди, че България може да бъде осъдена от „Газпром“, и няма да има парламент, който да даде парите, за да се разплатим с руската компания.

Водачът на ГЕРБ препоръча на депутатите си, както и вчера, да не разпускат обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), както и да не премахват изборния район в чужбина. Той се ядоса на заглавия в медиите, че герберите са извършили „атентат срещу демокрацията“, и обяви, че такъв имало миналата година, когато беше въведено повсеместното машинно гласуване.

Накрая се обърна към другите парламентарни групи с предложение за нови политически разговори – не само за Изборния кодекс, но и по други теми. Той прикани опонентите си да се срещнат още днес и да се разберат как ще работи парламентът.

Всичко това е част от  суматохата, настанала около промените на изборните правила, извършени по късни доби в парламентарната правна комисия онзи ден. Довечера се планира протест срещу идеите, прокарани от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Прегледана: 130559

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече