Бивш енергиен министър: Полагат се усилия България да остане зависима от Русия

0

- Advertisement -

Големи усилия се полагат България да остане енергийно зависима от Русия. Отмяната на решението да се търси диверсификация при доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ е глупаво и опасно действие. Надявам се Народното събрание да поправи тази глупост.

Това коментира в предаването на „Сега“ (О)позиция бившият енергиен министър Александър Николов. Николов разкритикува като необмислена и идеята на служебния министър на енергетиката за въвеждане на две тарифи за тока за битовите потребителите.

Потреблението на ток за бита е минимално в сравнение с индустриалното потребление. И именно там се получава голямото изкривяване, като се облагодетелстват големи потребители. Само България гарантирано изплаща компенсации, без да поставя никакви изисквания за енергийна ефективност и капиталови разходи, аргументира се бившият министър на енергетиката. Николов твърди, че двете тарифи за бита представляват квази-данък, като се наказват домакинствата, които ползват над определен таван. Бившият министър обясни, че не цената на електричеството у нас е проблем, а нивото на доходите, сравнени с общоевропейското равнище. Проблем е и че актуалният кабинет не прави нищо за енергийната бедност, за която вече има подготвени документи.

Парадоксалната идея на министър Христов да изравни цените на парното, газа и електричеството Александър Николов „оправда“ с дългото пребиваване на Христов в Русия, „където всичко се контролира отгоре надолу“.

Прегледана: 131696

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече