Гербаджията Александър Манолев си нае лобист да се спаси от „Магнитски“

0

- Advertisement -

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е наел американска лобистка фирма, която да го представлява във Вашингтон, съобщи разследващият сайт BIRD. Справка в регистъра с лобисти на сайта на Сената в САЩ показва, че Манолев ползва услугите на компанията „Rushmore strategic advisors“ LLC от 17 октомври т.г.

От публикувания документ става ясно още, че за Манолев ще лобира американецът Дъглъс Бейкър, който е заместник-помощник-секретар в Министерството на търговията на Съединените щати, както и специален помощник на президента по вътрешната сигурност. Целта е да се премахнат санкциите спрямо Манолев по член 7031(с) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях бюджетни средства. 

Името на санкционирания бивш зам.-министър беше съобщено от САЩ редом с това на Делян Пеевски и Илко Желязков, които обаче бяха санкционирания по друг закон – „Магнитски“, припомня Сега. В съобщението на Щатите се казва, че в качеството си на зам.-министър Манолев е участвал в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода. На Манолев и семейството му им е забранено да влизат в САЩ.

„Сега“ припомня, че бившият зам.-министър на ГЕРБ хвърли оставка през 2019 г. покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а ползвани като частни имения. В края на същата година прокуратурата му повдигна обвинение за получаване на кредит чрез представяне на неверни сведения. КПКОНПИ пък започна производство за конфликт на интереси затова, докато Манолев е бил член на управата на фонд „Земеделие“, не е декларирал икономическата си свързаност с фирмата на дъщерята на гледачката на децата му, която е получила малко над 360 000 лв. от фонда за къща за гости. 

Наказателното дело срещу Александър Манолев още не е приключило дори на първа инстанция в Окръжния съд в Благоевград, показа справка на „Сега“. Следващото заседание по него е насрочено за 28 ноември, като досега са се провеждали приблизително по едно съдебно заседание на месец. Делото за глобата на Манолев от КПКОНПИ пък стигна до Върховния административен съд, който обаче го върна за преразглеждане.

Кариерата на Александър Манолев започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. През 2015 г. е назначен е за заместник-министър на Николина Ангелкова в Министерството на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г. Тогава като кандидат за депутат от ГЕРБ в Сандански той получава 6703 преференциални гласа, което го нарежда на трето място в цялата страна по получени преференции.

Манолев беше ценен кадър на ГЕРБ чак до 2019 г., когато избухна скандала с къщите за гости с европари. „Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и го съсипем. Аз го предупредих“, се чува да казва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в изтеклите записи с неговия глас през 2020 г. 

Прегледана: 66677

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече