Росен Христов: България ще се справи и без „Газпром“, но по-добре с тях

0

- Advertisement -

България ще се справи през зимата и без доставки на газ от руската компания „Газпром“. „Ако получим от тях, разбира се, е по-добре“, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV. По негови думи би било изгодно за държавата да купува руски газ, тъй като, „когато се елиминира един доставчик, ставаме зависими от другите“.

Преговорите с „Газпром“ обаче не вървят. „Получихме отговори, но комуникацията върви бавно. Отговорът гласи, че са готови да дискутират, но за момента нямаме конкретен отговор“, призна министърът. От думите му се разбра още, че България планира 1/3 от газовите доставки през зимата да дойдат от „Газпром“. В същото време той повтори, че в Русия има политическо решение за спиране на газа на Европа, включително и на България. „Тяхното неактивно отношение по договора значи, че или нямат газ, или има друга причина, която ги спира. Очевидно е, че те имат газ“, посочи Христов.

Той не пожела да отговори кой е нарушил договора между България и „Газпром“, след като ни бяха спрени доставките, защото информацията била конфиденциална и се използвала по време на преговорите. Христов обаче е категоричен, че българската държава не иска стига до арбитражно дело срещу „Газпром“. „Ние се опитваме да получим този газ, който вече е договорен. От това зависи дали ще имаме основния да повдигнем претенции към тях. Отиването на арбитраж е рисковано, скъпо струващо и с непредизвестен край“, каза Христов.

Той нападна бившите управляващи, че не са договорили достатъчно газ, поради което към момента няма гарантирани такива за ноември и декември. Затова предстои да бъдат обявени търгове за втеченен газ. На въпрос защо в такъв случай бяха отказани 6 от 7 танкера с втеченен газ, които бяха договорени от кабинета на четворната коалиция, Христов отговори, че не е било проведено състезание с конкуренти на американската компания. 

Прегледана: 116233

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече