Президентът и служебното правителство си вдигнаха заплатите

0

- Advertisement -

Близо 20 бона е станала заплатата на държавния глава Румен Радев след последното увеличение през този месец. Експерти пресмятат, че месечно той ще получава основно възнаграждение над 12 хиляди лева. Досега се е разписвал срещу около 11 400 лв., пише „Минаха години“.

След актуализацията държавният глава ще взема допълнително към основната си заплата към 600 лева, което надхвърля с повече от стотачка  минималната пенсия в страната. Повишеното основно трудово възнаграждение на президента е без допълнителните пари за прослужено време от 1,6% за всяка отработена година и други бонуси. Всички те зависят от предходния стаж на Радев, който изкарва целия си трудов път като поен пилот от ВВС. Оттам се пенсионира като генерал майор през 2016 г., а според официални данни общият му трудов стаж е 36 години. Във ВВС е осигуряван на базата на първа категория труд. В сметката се прибавят и бонусите, защото е бил командир и командващ по време на военната си служба.

Скандален е фактът, че въпреки тежката икономическа криза за всички българи и при четирите назначени от Радев служебни правителства нямаше замразяване на доходите на президента, вицепрезидента и министрите. Така, броени дни, след като встъпиха в длъжност, членовете на служебното правителство тихомълком си вдигнаха заплатите и се оказаха с нови, по-високи доходи с по 400 лв. от предшествениците си. Вместо срещу досегашните 6300 лв., министрите ще се разписват срещу 6688 лева. Към тази сума се прибавят и парите за прослужено време, чийто размер е индивидуален в зависимост от продължителността на трудовия му стаж. 

Причината за скока в месечното възнаграждение на политиците е повишилият се размер на средната заплата в обществения сектор. От нея зависи месечното възнаграждение на държавните мъже и жени. По данни на НСИ, ако досега премиерът е взимал 7523 лв., възнаграждението му скача с около 450 лв. – до 7974 . Сумата е без допълнителните начисления за прослужено време и бонуси, сред които са тези за научни степени и т.н.

Прегледана: 55548

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече