Пеканов размаха пръст за помощите за бизнеса

0

- Advertisement -

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов разкритикува по БНТ решението на предходния парламент за 100 процента енергийни компенсации за всички бизнеси.

Сега вече не е времето за такива мерки на калпак. Такива трябваше да се правят в първите месеци на пандемията, когато трябваше да действаме бързо, за да дадем сигурност на бизнеса. Всички европейски страни в момента се опитват да стимулират спестяванията, така че фирмите да се напасват към тази нова ситуация, коментира Пеканов.

Вицепремиерът призна, че за бизнеса това няма да звучи добре, но в крайна сметка отговорност на всеки кабинет е да щади бюджета. „Добрият вариант е да се дават помощи на тези бизнеси, които имат нужда от това, а не на всички“, отбеляза Пеканов.

Той обаче каза, че ще изпълнят обаче програмата за компенсации, но имало по-добри възможности за оптимизация.

С приетите с бюджета за 2022 г. мерки Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) трябва да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа енергия в размер 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „Ден напред“ на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД, за съответния месец и базовата цена от 250 лв./MWh за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г. За целта Министерският съвет одобри на 12 август целева вноска от страна на „Български енергиен холдинг“ ЕАД към Фонда в размер 700 млн. лева.

За битовите потребители трябва да има помощи през тази зима, хората страдат от повишението на цените, допълни вицепремиерът.

По плана за възстановяване и устойчивост предстои да се приеме критерият за енергийна бедност, за да може да се помогне на нуждаещите се. „Това е тема, която от дълги години се дискутира, има работна група. Министерството на труда и социалната политика също има свое виждане по този въпрос. В следващите седмици ще изчистим дефиницията и ще можем да я представим.“

Пеканов потвърди казаното от него наскоро, че първите траншове по плана за възстановяване и устойчивост се очакват през есента.

„В края на месеца ние ще подадем първото искане за плащане. По него бяха изпълнени 21 от 22 условия. Работим активно да приемем последния проект, който не беше изпълнен. В спешен порядък МВР движат този проект (комуникационна система). След което започва да тече срок от 2 месеца, в който ЕК ще разглежда всичко, което сме представили“, каза Пеканов.

По второто плащане обаче става въпрос за 66 мерки, от които 22 изискват законодателни промени. Тези промени ще бъдат изготвени от служебното правителство в помощ на следващия парламент, заяви вицепремиерът.

Прегледана: 123895

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече