Българската мисия в Москва – 5 пъти по-малка от руската в София

0

- Advertisement -

Българското посолството в Москва работи само с осем служители, като един от тях е посланикът, след като Кремъл изгони в петък 4 български дипломати и 10 служители. Действията на Москва са в отговор на решението кабинета на Кирил Петков да експулсира 70 дипломати и служители на руското посолство в София в края на юни.

Въпреки това руската дипломатическа мисия остана с над 40 души персонал, което е над пет пъти повече от състава на българското представителство.

Няма изгледи служебното правителство да се опита да направи нещо по въпроса, коментира Юрактив.бг. Служебният външен министър Николай Милков, който е дипломат от кариерата, призова да се избягват „гръмки изказвания“ срещу Москва. Той заяви, че ще фокусира върху провеждането на парламентарните избори сред българите, които живеят в Русия.

„В този деликатен за двете страни момент и за техния капацитет да организират своето дипломатическо представителство, една по-голяма въздържаност няма да навреди. По-добре е дипломацията да се върне към корените си и да разговаряме с тях, без да се правят гръмки изказвания, които създават риск да се повлияе на изборния процес“, каза Милков.

Според него допълнителното свиване на персонала на българската дипломатическа мисия в Москва ще създаде проблеми при предоставянето на услуги за гражданите

Основният приоритет за новия външен министър ще бъде затвърждаването на пробива със Северна Македония, придвижването на България към Шенген и изборите в чужбина. В същото време Милков даде висока оценка на кабинета „Петков“ по отношение на постигнатия пробив по ветото върху европейската интеграция на Северна Македония.

Българският посланик в Украйна Костадин Коджабашев пък става служебен зам.-външен министър. Той ще изпълнява и длъжността говорител на Министерството на външните работи.

Прегледана: 84641

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече