Александър Николов: Има договор за газ, трябва да се финализира

0

- Advertisement -

Бившият енергиен министър Александър Николов намекна, че служебният кабинет саботира договорените вече доставки на втечнен газ. Пред Нова тв той бе категоричен, че ситуацията не е драматична и няма недостиг на газ.

„Не е вярно, че няма договор – има подписан рамков договор с ангажираща оферта за 7 танкера с определена компания. Въпросът е защо, след като са работили денонощно, за да се запознаят с документацията, не са предприели нищо за финализиране на договора“, каза той. Николов твърди, че има осигурен слот за разтоварване на първото карго през октомври, но служебният министър трябва да разпореди окончателното подписване на документите. Търговете за слотовете за следващите доставки още не са обявени и няма как да са резервирани.

Николов опроверга и твърдението на наследника си Росен Христов, че дори да бъдат доставени всички танкери, природният газ пак няма да е достатъчен за задоволяване на търсенето у нас. „Нужни са 100 000 мегават часа. Азерският газ е 30 000, карго доставките – още 30 000, от Чирен могат да се вземат 15 000, останалите „Булгаргаз“ може да осигури без проблем“, изчисли той.

Николов призова президента Румен Радев да не се доверява на хора с нисък експертен капацитет и още по-нисък морал, без да уточни кого има предвид. И предупреди, че трябва много внимателно да се следи какво ще се случи с гръцката връзка за доставка на газ, която трябва бързо да получи Акт 16, а изборът на ръководство на управляващата компания трябва да бъде одобрено и от КЕВР, и от ЕК.

„Ако не се финализират бързо нещата, няма да има откъде да се достави втечненият газ, защото тръбите ще са заети с азерския“, каза той. Според него, ако се реализират договорените от кабинета на Кирил Петков количества газ, цената на синьото гориво може да падне драстично от 1.10.

Снощи, 24 часа след като стъпи в длъжност, служебният премиер Гълъб Донев свика извънредна пресконференция, на която описа апокалиптична картина за газовите доставки през следващите месеци. От думите му излезе, че няма осигурен газ, а „Булгаргаз“ няма и пари, за да се разплаща. Затова бе сформиран кризисен щаб, който да предложи решения „за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизъм за контрол на цените на горивата и цените на електроенергията“.

Вчера председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски заяви, че вратата за „Газпром“ не е затворена, и вероятно ще се водят преговори за възобновяване на доставките.

През април газовата компания спря едностранно доставките за България, след като „Булгаргаз“ отказа да плаща в рубли, което би било нарушение на договора. Натиск за възобновяване на доставките на руски газ има и от синдикатите, и от бизнес организациите. Сметките на икономистите обаче показват, че е мит, че руският газ е евтин, дори доставките да бъдат възобновени.

Късно снощи от пресцентъра на „Продължаваме промяната” разпространиха позиция, в която обявиха за неверни твърденията за състоянието на енергетиката, разпространени от новото служебно правителство. В съобщението се посочва, че правителството на Кирил Петков е договорило нови количества втечнен газ на цени с около 30 долара по-ниски от европейските.

„За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то (бившето правителство – бел.ред.) осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ”, допълва се в позицията. И се призовава „да не се всява страх сред населението”.

Прегледана: 127845

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече