Любимата на Путин в забранителния списък на САЩ

0

- Advertisement -

САЩ включиха в санкционния си списък считаната за жената до руския президент Владимир Путин Алина Кабаева. Нейното име може да бъде видяно в съобщение, публикувано на сайта на министерство на финансите на САЩ във вторник, на 2 август т.г.

САЩ наложиха нови санкции срещу Русия, включително срещу металургично предприятие и близка на руския президент Владимир Путин, съобщават и Ройтерс и БТА.

Санкциите са насочени към Публичното акционерно дружество „Магнитогорски металургически комбинат“ и Алина Кабаева, за която се твърди, че има връзка с Путин – нещо, което руският президент отрича, добавят агенциите.

Кабаева е смятаната за жената до Владимир Путин и фактически първа дама на Русия, която е бивша олимпийска шампионка по художествена гимнастика. САЩ се готвеха да я санкционират още в края на апил т.г, но в последният момент се отказаха, за да не реагира Путин още по-агресивно.

Сред санкционираните сега е и Константин Ивашченко, който бе поставен за „кмет“ на Мариупол, след като градът попадна под контрола на ДНР. В санкционният списък попадат и Володимир Салдо и Константин Стремусов, лидери в администрацията на окупирания от руснаците Херсон.

„Докато невинни хора страдат от незаконната агресия на Русия, съюзниците на Путин се обогатяват и финансират разкошен начин на живот“, заяви във вторник министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън. „Министерството на финансите ще използва всички налични инструменти, за да се увери, че руският елит и поддръжниците на Кремъл ще бъдат подведени под отговорност за съучастието си във войната, която струва безброй жертви“, добави тя.

Новите санкции обхващат 24 предприятия от технологичния сектор и отбранително-промишления комплекс на Русия, бизнесмени и ръководители на области в Украйна, които Русия смята за „освободени“.

Санкциите означават замразяване на активи в САЩ и забрана за американски граждани или компании да правят бизнес с лицата от списъка, на които също така е забранено да влизат в САЩ.

След като Великобритания наложи санкции на Алина Кабаева през май, а ЕС направи това през юни, сега и САЩ включиха олимпийската шампионка от 2004 г. в санкционния списък, посочва АП. Кабаева управлява в момента голямата руска медийна компания NMG (National Media Group). През април САЩ наложиха санкции и на двете пълнолетни дъщери на Путин.

Близкият до руския президент бизнесмен Андрей Гуриев и неговият син също са засегнати от последните санкции. Луксозната яхта „Алфа Неро“, за която се твърди, че Гуриев е купил през 2014 г. за 120 млн. долара, се споменава поименно, отбелязва ДПА. АП допълва, че Гуриев е собственик на имението „Уитънхърст“, което е второто по големина в Лондон след Бъкингамския дворец.

В списъка са включени и трима олигарси – Дмитрий Пумпянски, Андрей Мелниченко и Александър Пономаренко. Поименно се споменава и яхтата „Аксиома“, която според американските власти е собственост на Пумпянски. Сред бизнесмените са още Виктор Рашников – председател на Съвета на директорите на „Магнитогорския металургичен комбинат“, Антон Урусов – вицепрезидент на Руския фонд за преки инвестиции, и Наталия Попова – първи зам.-генерален директор на Innopraktika.

От доста години в Русия е обществена тайна, че Кабаева, която през май т.г. навърши 39 г., има връзка с Путин. Двамата са всъщност заедно от 2006 г., когато гимнастичката е на 23 г. Тя и руският президент имат няколко общи деца (броят и имената им е дълбока тайна). Кабаева беше и депутат от Държавната дума от партията „Единна Русия“.

Путин има две дъщери от бившата си съпруга Людмила – Мария Владимировна Воронцова и Екатерина Владимировна Тихонова, които вече станаха обект на санкции от страна на Европейския съюз.

Към момента не се знае къде се намира Алина Кабаева. След началото на войната на Русия в Украйна бе създадена петиция тя да бъде експулсирана от Швейцария, тъй като се смяташе, че живее там в луксозна вила, заедно с децата на Путин. Но швейцарските власти заявиха, че нямат сведения тя да е в страната. Има предположения също така, че Кабаева се намира във високотехнологичен бункер в Сибир.

Прегледана: 122807

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече