БСП върна мандата на президента неизпълнен

0

- Advertisement -

„БСП за България“ върна на президента Румен Радев неизпълнен последния, трети мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящето 47-о Народно събрание. Срещата на президента с представителите на БСП започна в 10:00 ч. на „Дондуков“ 2 и продължи точно 4 минути.

В последните 10 дни БСП положи всички възможни усилия да бъде съставено правителство. В последния момент „Има такъв народ“ оттегли подкрепата за изготвената законодателна програма. ПГ на БСП взе решение да не посочи кандидат за министър-председател и връщаме мандата като неизпълнен, заяви Георги Свиленски пред президента, цитиран от БГНЕС.

От своя страна президентът отбеляза, че освен неизпълнения мандат, хаосът в Комисията за енергийно и водно регулиране е тежко наследство, което настоящата управляваща коалиция оставя на бъдещото служебно правителство, което ще трябва да състави.

Управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. Това е най-тежкото наследство на това правителство. Обръщам се към депутатите за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР по възможност още днес. Успех на политиците, милеещи за България, успех на предстоящите парламентарни избори, заяви Румен Радев.

Думата поиска и лидерът на левицата Корнелия Нинова, която попита президента дали ще удължи работата на парламента, за да може да се намери решение за изход от тежката ситуация в енергетиката.

Положихме всички усилия да решим проблема с КЕВР. Напълно си даваме сметка каква тежест е КЕВР да не работи. В тази връзка бихме искали да знаем имате ли намерение да удължите работата на парламента, г-н президент, попита Нинова. По думите ѝ въпросът не може да намери решение за един ден.

Народното събрание да реши въпроса с КЕВР до края на тази седмица, заяви Румен Радев.

Вчера по решение на Националния съвет на БСП от левицата предложиха в седмичната програма на парламента да бъде включена законодателната и управленска програма за следващите шест месеца, за да се разбере дали тя ще намери необходимата подкрепа. Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви, че ако програмата събере подкрепата на 121 депутати, за премиер ще бъде номиниран вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев и ще бъде направен опит за правителство, а ако няма подкрепа в пленарна зала, БСП ще върне мандата.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“ проекторешението за законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца беше отхвърлено от дневния ред на парламента.

Програмата беше разработена в последните седмици от БСП, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ (ДБ), а при преговорите за ново правителство в нея са включени и предложения на ИТН. Заради изтеклия запис от заседание на парламентарната група на ДБ миналия петък (22 юли) лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му се оттегля от преговорите и няма да подкрепи правителство с третия мандат.

Според конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство и при третия мандат, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Основният закон казва още, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Прегледана: 129224

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече