Лъчезар Богданов: Заложници сме на решенията на руското правителство

0

- Advertisement -

„Всеки ден сме заложници на решенията на руското правителство, колкото и да си говорим, че „Газпром“ е търговска компания“. Това обясни в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика:

„В крайна сметка тя е държавна търговска компания, която очевидно играе роля в една геополитическа игра. Семействата, които се отопляват на газ, са прави да се притесняват за цените. Това, което виждаме на световните, но най-вече на европейските пазари, е, че една стока се отличава значително от останалите и това е природният газ и динамиката на неговите цени, количества и доставки може да се каже, че в почти пълна степен се влияе от политиката“.

Няколко години преди пандемията във Враца масово домакинства инвестираха в предимствата на синьото гориво, като източник на  енергия за бита, предимно за отопление.

„Едно котле на твърдо гориво изискваше то да бъде запалено от някого, да се чисти, да се донесат дърва или въглища, което е и неособено хигиенично. Това, което ме зарадва, когато видях, че повечето хора от квартала започнаха да минават на газ, е, че започна да се диша по-хубаво в квартала, защото колкото повече къщи използват твърдо гориво, въздухът е по-мръсен, докато с използването на газ, не се отделят такива неща и е много по-чисто. Не само по-модерно, по-удобно е“ –  коментира Даниел Асенов от Враца и отбелязва каква е разликата в цената за отопление през последните два отоплителни сезона:

„Отопляваме около 120 квадрата от около близо 4 години. В началото беше много икономично, но за съжаление, последните месеци става все по-трудно. Миналият отоплителен сезон 2020 – 2021 година най-високата ни сметка през най-студения месец беше 198 лева. През този отоплителен сезон за януари месец сметката ни беше 560 лева„.

Прегледана: 125137

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече