Георги Свиленски: Нови избори оставят държавата без бюджет

0

- Advertisement -

Нови избори оставят държавата без бюджет, без законопроектите, които трябва да бъдат приети, за да усвояваме парите по Плана за възстановяване и устойчивост и редица други проблеми, които без действащ парламент не може да се решават, това каза пред БНТ председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, който вчера получи папката с третия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

„Отиването на избори в момента е по-страшно даже от това ГЕРБ да управлява“, категоричен бе Свиленски, който призна, че няма да е лесно:

„Поставиха се много разделителни линии, партньорите прекрачиха и граници с лични нападки, надявам се с преговорите да изчистим тези противоречия. Не може да поставяш условия кой да е лидер на партия, нека всяка партия да си решава вътрешно нещата, а за България – да се решава на масата за преговори.“

Лидерът на ПГ на „БСП за България“ не коментира конкретни кандидатури за министър-председател. За пореден път повтори тезата, че името трябва да дойде от „Продължаваме промяната“.

„Нормално е най-голямата политическа сила да излъчи кандидат за премиер. Много имена се спрегнаха. Нашата позиция спрямо Кирил Петков е заради действията му по изгонване на руските дипломати. Кирил Петков сам даде крачка назад и вече не е кандидат. Темата с Асен Василев и другите кандидати очаквам „Продължаваме промяната“ днес да ни информират. Доколкото знам събота и неделя са имали срещи.“

Кандидатурата на Кирил Петков не стои на дневен ред, смята Георги Свиленски, след като той самият е направил крачка назад, след изгонването на руските дипломати, и така всъщност е дал възможност за преговори за нов кабинет.

„Надявам се в разговорите да чуем аргументи – само ние не искаме този или онзи не е аргумент. Не може един човек или двама да е проблем на съществуването на едно правителство.“

Свиленски каза, че не са говорили за разпределение на министерства и за конструкцията на новото правителство. Не отговори дали „БСП за България“ ще поискат външно министерство. По думите му първо трябва да се обединят за програмата, която е съставена съвместно с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Остава да убедят и „Има такъв народ“, които не са участвали в изготвянето. Иначе според него темите Русия и Македония са решени:

„В програмата е записано – поставяне на усилия за възстановяване на отношенията с Руската Федерация. Това показва, че е направено нещо, което трябва да се поправя.“

Предвижда се също възстановяване на разговори с всички възможни доставчици на газ – това включва и „Газпром“. Програмата е разписана за шест месеца, което не е срок за съществуването на правителството, а за решаване на проблемите, уточни Свиленски.

Прегледана: 38597

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече