Цветанов: Борисов се е срещал с руснаци от забранителния списък на ЕК

0

- Advertisement -

Бойко Борисов, Теменужка Петкова, Томислав Дончев са провеждали срещи с хора от забранителен списък на Европейската комисия, руски лица, които са прокарвали Пътната карта за „Турски поток“. Това обяви бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи и един от най-близките хора на Борисов Цветан Цветанов в предаването „Лице в лице“ по бТВ и попита защо никой не говори на тези теми.

Цветанов уточни, че с Борисов, Дончев и Петкова, които по това време са били в изпълнителната власт, са се срещали Александър Бабаков и Александър Воробьов. Ако срещите са били преди строежа на „Турски поток“, въпросните лица трябва да са от забранителен списък по линия на анексирането на Крим през 2014 г

„Ние имахме управление, в което висшето ръководство на държавата  прокарваше руските интереси. „Турски поток“ е много ясен пример“, обяви още Цветанов. На констатация от водещата, че все пак той е бил част от същото управление, бившият силов министър разясни, че именно това са били различията, които имал с част от тогавашното ръководство. Той даде пример с отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г.

Според него България е трябвало да изгони още тогава руски дипломати. Самият Цветанов бил да се изгонят, но тогава имало единодействие между президента, Борисов и БСП и не се било случило. 

Той разви тезата си, че преди войната в ЕС е имало т.нар. балансирана политика с Русия, при която лидери като Меркел са поддържали добри отношения с руската страна. “Но нито един лидер не се е срещал с хора от забранителния списък,” каза Цветанов.

“Пътна газова карта не може да бъде открита в деловодството или архивите на министерството на енергетиката. Това национална сигурност ли е, защита на националната сигурност ли е, не сме ли били в услуга на чужди интереси,” попита Цветанов. На въпрос кога е разбрал той за тези неща Цветанов отговори, че го е заявявал няколкократно пред Борисов. “Имахме различни мнения, но публично не сме го оповестявали”, каза той.

Прегледана: 57395

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече