Депутатите вдигнаха минималната пенсия на 467 лв.

0

- Advertisement -

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 467 лева, като в нея влиза и ковид добавката в размер на 60 лева. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на част от текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Според вносителите от Министерския съвет това е увеличение от 26,2 на сто.

Всички депутати в пленарната зала одобриха ръста на минималната пенсия. „Против“ гласува лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. В обяснение на отрицателен вот той каза, че ДПС са имали предложение за минималната пенсия да скочи до 481,80 лева, което, по думите му, е имало възможност да стане.

Депутатите приеха още максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, за 2022 г. да е, както следва:

– от 1 януари до 30 юни – 1500 лева;

– от 1 юли до 30 септември – 2000 лeва;

– от 1 октомври до 31 декември – 3400 лева.

Депутатите се събраха извънредно, за да обсъдят и гласуват на второ четене актуализацията в бюджетите за тази година на ДОО и НЗОК. На 24 юни Комисията по бюджет и финанси без много спорове одобри за втори път двете актуализации. 

За размера на минималната пенсия имаше различни предложения – от ГЕРБ, ДПС (виж по-долу), но бе прието заложеното в актуализацията, подготвена от Министерството на финансите и гласувана на първо четене (и второ в бюджетната комисия).

След като парламентът одобри окончателно увеличението на минималната и максималната пенсия от 1 юли, министърът по социална политика Георги Гьоков потвърди, че все още има вероятност да се забави плащането на увеличението, съобщи БНР и цитира думите му: „И ако това не може да се случи да ги вземат с увеличен размер между 7-и и 20-и, ще се случи малко по-късно – дали през август, дали с допълнителни плащания още през юли“.

Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто + т.нар. ковид добавка от 60 лева.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. От 1 октомври до 31 декември – 3400 лв.

Социалната пенсия за старост се вдига от 170 лв. на 247 лв.

В пленарна зала със сигурност ще се стигне до обсъждане на някои от предложенията, направени от партиите, но неприети в комисията. 

ГЕРБ например предложи увеличението да е с 15 на сто от 1 юли за пенсиите, отпуснати с начална дата от 31 декември 2022 г, а добавката от 60 лева да се дава до края на годината. 

„Това което е тежък проблем на така предложения законопроект е, че в него няма заложени приходи. Това, което се предлага за увеличаване на пенсиите за т.г. ще струва 1 млрд. и 300 млн. за следващата ще струва 3.7 млрд. за следващата 2024 – 4.253. а za 2025 – 4.7 млрд. Нашите предложения са за 15% увеличение на пенсиите сега изпреварващо съответно свързано с очакваната средногодишна инфлация съгласно данните на НОИ като добавката от 60 лв. да остане до края на годината, а от 1 януари да се трансформира в добавка за най-уязвимите“, заяви по време на обсъждането на второто четене Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, цитирана от БНТ.

Искрен Арабаджиев, „Продължаваме промяната“, не се съгласи с твърдението на Сачева, че не са предвидени приходи. „Следващата година ще има допълнително приходи в бюджета заради нарастването на средния осигурителен доход, което очакваме да е над 1 млрд. лв. имаме допълнителна събираемост в бюджета. Дефицитът се увеличава във фонда за пенсии до около 40%.“

„Не депутатите от опозицията, а депутатите от новото управляващо мнозинство блокирате процеса“, каза Георги Свиленски, „БСП за България“, като упрекна, че миналия петък е трябвало тази актуализация да бъде приета, „за да бъде публикуван и да влезе в сила (законът) и на 7-ми пенсионерите да си получат пенсии, но това няма да може да се случи. Ще се случи, но през август“.

Няма да има проблем още юли месец да се получат пенсиите, опонира Любомир Каримански от ИТН.

ДПС иска 120 лева към пенсиите

ДПС на свой ред предлага увеличение от 1 юли с 14 на сто, като за всички пенсии под линията на бедност се предлага добавката да е 120 лева, вместо 60 лева, а за останалите пенсии да е 60 лева.

Предложението на ДПС да се увеличи минималната пенсия със 120 лв. означава на практика минималната пенсия да се изравни със средната. Това ще означава, че няма значение колко сте внасяли като сте работили. Няма значение дали сте били главен инженер или пазач в една фирма, ще получавате една и съща пенсия, коментира Румен Гечев (БСП), заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси.

ГЕРБ предложи мaĸcимaлнaтa пeнcия дa cтaнe 2000 лв. oт 1 юли, нo дa нe ce вдигa нa 3400 лв. oт 1 oĸтoмвpи, а с бюджет за 2023 г., когато ще има редовно правителство със своя управленска програма и политика. Председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански предложи максимална 2200 лв. от 1 октомври, а Георги Ганев от „Демократична България“ – 2500 лева.

Всъщност изпълнението на заложените показатели или на приетите такива от залата зависи от приемането на актуализацията на държавния бюджет, откъдето ще постъпят трансферите за ДОО. На бурно и дълго заседание до късно снощи депутатите от бюджетната комисия решиха да завишат планираните приходи със 760 млн. лева, за посрещнат по-големите разходи (вкл. за пенсии). Рискът от неизпълнение обаче е голям.

В интервю за БНР Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара, каза, че „правителствените разходи ще стигнат гигантските 44% от БВП“. „Границата е 40%, тоест минаваме към икономика от съвсем друг тип – икономика от социален тип, базирана върху дефицити и големи публични разходи“. Когато публичните разходи доближат 50%, се връщаме към планова икономика, отбеляза икономистът.

Предвижда се ръст на здравноосигурителните приходи в общ размер на 111 800 000 лв. от трансфери за здравното осигуряване. Нетното увеличение на приходи и трансфери по проектозакона е в размер на 65 555 000 лв.

Предлага се преразпределение на средствата в разходната част – в текущи разходи средства в общ размер на 62 201 000 лв. за: разходи за персонал – 4 000 000 лв., като необходимите допълнителни средства за тези разходи са за 6-месечен период от юли до декември 2022 г. Средствата включват възнаграждения за заплати и осигурителни вноски за сметка на работодателя. За издръжка на административни дейности са предвидени 2 300 000 лв., а за здравноосигурителни плащания – общо 55 901 000 лв.

Прегледана: 61919

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече