Официално: Кирил Петков подаде оставка

0

- Advertisement -

Премиерът Кирил Петков е внесъл оставката на кабинета в Народното събрание, потвърдиха от пресцентъра на парламента. На този етап няма информация дали Петков ще направи изявление след подаването на оставката си.

Преди по-малко от седмица правителството беше свалено със 123 гласа „за“ вота на недоверие, подкрепен от ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“.

Гласовете „против“ бяха 116 – от „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими депутати. „Въздържали се“ нямаше.

Вотът бе исторически, тъй като е първият успешен за последните 30 години.

Това, което е следва по конституционната процедура, е опит да се излъчи ново правителство в рамките на 47-то Народно събрание, като начините това да се случи са три.

Държавният глава Румен Радев трябва да проведе политически консултации с партиите от Народното събрание и да връчи мандат на най-голямата парламентарна група. Това е „Продължаваме промяната“.

Ако ПП не успее да състави правителство в 7-дневен срок, то следва втората по големина парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС, която ще получи от президента своя шанс за втори опит за правителство.

Няма обаче установен конкретен срок кога президентът Румен Радев да връчи първия мандат.

Ако след още една седмица и втората по големина политическа сила върне празна папката с неизпълнен мандат, то президентът връчва третия и последен мандат на парламентарна група по негов избор.

Едва след трети, неуспешен опит на парламентарните политически сили да излъчат редовен кабинет, президентът разпусĸa 47-отo Народното събрание, назначaвa служебно правителство и cвиĸвa предсрочни парламентарни избори.

Докато тече процедурата, която започва от момента на връчването на първия мандат, Народното събрание ще провежда своите редовни заседания.

Президентът започва консултации

На 27 юни 2022 г. държавният глава Румен Радев ще започне консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Предвидените в чл. 99, ал. 1 от Конституцията консултации с парламентарните групи ще се проведат в президентската институция на 27 и 28 юни.

На 27 юни, понеделник, държавният глава ще приеме:

От13.00 часа – представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“;

От 14.15  часа – представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От15.30 часа – представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“;

От 16.45 часа – представители на парламентарната група „БСП за България“.

На 28 юни, вторник, ще се проведат консултации:

От 9.00  часа – с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“;

От 10.15 часа – с представители на парламентарната група на „Демократична България“;

От 11.30 часа  – с представители на парламентарната група на ПП „Възраждане“.

Прегледана: 62999

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече