Кабинетът на Кирил Петков падна

0

- Advertisement -

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата история на България, което беше свалено с вот на недоверие – за провал във финансовата и икономическата политика, както го обявиха от опозицията. Срещу него гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

Подкрепиха го 116 парламентаристи от ПП, БСП, ДБ, в които влизат и 6-има отцепници от партията на Слави Трифонов.

След гласуването Кирил Петков каза, че за него е било чест да бъде премиер и че правителството е било свалено от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Елеонора Митрофанова.

„Ние ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си. И един ден ще имаме България без задкулисие, успешна европейска държава“, обяви Петков в първото си изявление пред депутатите след гласуването. Управляващите го изпратиха с ръкопляскания.

Смях в залата предизвика Рамадан Аталай от ДПС, след като той си призна от парламентарната трибуна, че погрешка е гласувал срещу вота на недоверие, т.е. против партията си. И него изпратиха с ръкопляскания.

Резултатът от вота на недоверие няма особено значение за ПП, тъй като формацията ще състави отново правителство, ако сегашното падне. Това се разбра от коментар на премиера Кирил Петков пред bTV около час преди гласуването. По думите му, вотът ще определи кой къде стои в настоящия парламент и съответно на кого може да разчита ПП за евентуален следващ кабинет.

Петков обясни, че след вота, ПП ще отправи покана към „всеки един депутат, който иска да бъде независим и да бъде част от едно независимо правителство, от едно независимо мнозинство“. Той смята, че става въпрос за 7-8 човека, които ще помогнат на сегашната управляваща коалиция да възстанови парламентарното си мнозинство. „Единственото, което има значение, е дали в следващите 10 дни ние ще можем да убедим 10 депутати да застанат с нас, не защото са сметнали нещо политически, не защото искат да направят някаква лична кариера, а защото са повярвали, че отговорността им към България е по-важна от всичко друго“, обясни премиерът.

По въпроса с кого не би разговарял той изреди имената на Ахмед Доган, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Костадин Костадинов, Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Петков подсказа, че предпочита да остане премиер със същия екип в кабинета. На практика той отвхвърли и хипотезата, че вицепремиерът Асен Василев може да го замести начело на правителството. „Какъв е смисълът от това? Той е най-добрият министър на финансите, който България може да има“, настойчиво каза Петков. За председател на парламента категорично посочи неотдавна сваления от този пост Никола Минчев.

По-рано днес пролича, че някои от управляващите свикват с мисълта, че правителството може да бъде свалено. „Очертава се вотът на недоверие да мине. Такива са знаците“, сподели песимистично съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пред bTV. Като доказателство посочи координираните действия на четирите опозиционни формации – ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“, които внесоха вота.

Опозицията разполага със 125 депутати. За да успее вотът на недоверие, минимум 121 трябва да гласуват срещу кабинета. Засега е известно, че Елена Гунчева от „Възраждане“ няма да участва, тъй като отсъства от парламента по болест. Делян Пеевски от ДПС, който рядко се появява в парламента, обаче се появи на антиправителствените протести, което най-вероятно означава, че ще участва и гласуването. Така силите на опозицията възлизат на максимум 124 депутати.

Вижда се, че съвсем малко е необходимо, за да не й достигнат гласове. Премиерът Кирил Петков многократно изрази надежда, че и други депутати от ИТН, освен 6-имата отцепници, ще откажат да подкрепят вота на недоверие. Засега обаче няма такива сигнали.

Вероятно това кара някои от управляващите да се подготвят за разочарование довечера. Други – като шефа на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, предположиха, че опозицията няма да влезе в пленарната зала довечера „от страх, случайно да не загубят вота“. А около час преди вота отцепниците от ИТН дадоха брифинг, на който изразиха увереността си, че бившите им сподвижници няма да се подчинят на повелята на партийното ръководство и ще гласуват в подкрепа на кабинета.

При всички случаи управляващите дадоха да се разбере, че нямат намерение да сдават властта. Атанас Атанасов заяви, че ще бъде направено всичко възможно да се състави ново правителство, отново с мандата на ПП.

Ако правителството действително падне, президентът Румен Радев ще получи задачата да организира консултации между политическите сили. От тези разговори трябва да стане ясно кой ще поеме отговорността да предложи нов кабинет. Като най-голяма политическа сила, тази работа принципно се пада на ПП. В случай, че те се провалят, тогава на втората по сила формация – ГЕРБ-СДС. При третия опит президентът може да избере на кого да възложи мандата. Ако нищо не се получи от процедурата, тогава Радев ще разпусне парламента и ще насрочи избори. А страната ще бъде поета от ново служебно правителство, назначено от него.

ОБЩЕСТВЕНИ НАГЛАСИ

41.3% от пълнолетните българи са против предсрочни избори, ако вотът на недоверие срещу правителството мине. 26.5% споделят обратното мнение.

Това показват резултатите от изследване на обществените нагласи, проведено от „Галъп интернешънъл болкан“, в периода от 2 до 10 юни. В него са взели участие 806 души. От социологическата агенция подчертават, че проучването обхваща сътресенията в държавата от последните седмици само частично, но е показателно за настроенията, владеещи обществото.

По отношение на оставката на правителството, нежеланието на българите управлението на Кирил Петков да падне надделява, но с малко – 39.8% срещу 36.7%.

Според „Галъп“ и по двата въпроса –  за предсрочните избори и оставката –  се наблюдава колебание сред анкетираните. Въпреки това обаче обществото няма настройка за радикални политически промени, както е видно от данните за първата половина на месеца.

Прегледана: 68498

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече