ГЕРБ ДПС, ИТН и „Възраждане“ отказаха да изберат нов шеф на парламента

0

- Advertisement -

ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“ бойкотираха днешното заседание на парламента, на което трябваше да се проведе избор на нов председател на НС, след като свалиха досегашния му ръководител Никола Минчев. 

Управляващите от „Продължаваме промяната“ твърдят, че след като в НС се е сформирало ново мнозинство, което е отстранило предишния председател Никола Минчев, е редно то да предложи кандидат за неговото място. Така обаче би проличало, че ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и остатъкът от ИТН са се обединили в един парламентарен лагер. И четирите партии се стремят да изглеждат необвързани помежду си. Затова те също се въздържат да предложат председател, изправени пред риска да опровергаят себе си чрез координиране на вота си. Освен това има риск или просто да не съберат мнозинство за своя кандидат и да го компрометират.

„Докато обстановката не се успокои, докато не седнем всички да разговаряме заедно седемте парламентарни групи, фигурата на председателя на парламента е пръв след равни и няма нужда да поставяме в унизително положение нито един колега. Затова смятам, че не е времето в момента да избираме председател на НС“, каза пред БНТ Ива Митева от ИТН, бивш председател на НС. Според нея днес няма да има избор за председател. На вота на недоверие тази вечер Митева каза, че ще гласува по съвест. „Смятам, че наистина трябва да започне промяна и съм убедена, че на избори не трябва да ходим“.

„Няма да издигаме кандидат за председател на НС. Има ново мнозинство, техен ангажимент е да предложат нов председател“, коментира пред БНТ Георги Свиленски от БСП. Пак казвам – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, ИТН, категоричен е Свиленски, цитиран от в. Сега. По-рано от „Продължаваме промяната“ също заявиха, че няма да предлагат нов председател на НС с аргумента, че има ново мнозинство. 

И ГЕРБ-СДС няма да имат предложение за председател на Народното събрание. Това каза пред bTV Радомир Чолаков. „Политическият момент е важен. Или оттук нататък в следващите дни ще започне в следващите дни да се постига консенсус, или отиваме на избори“, каза Чолаков.

Новото парламентарно мнозинство потвърди своето съществуване и чрез синхронния отказ от регистрация за заседанието на депутатите ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН, които обаче се намират в парламента.

Прегледана: 68901

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече