Танкерите с втечнен газ пристигат от САЩ на 8 и 23 юни

0

- Advertisement -

Двата танкера с американски втечнен газ пристигат на 8 и 23 юни. Цената заедно с транспорта и останалите разходи ще бъде еквивалентна на тази на руския природен газ.

Това обяви премиерът Кирил Петков в интервю пред Нова тв по повод договореностите за доставка на алтернативно гориво по време на посещението му в САЩ. Той обясни, че в момента цената на синьото гориво в САЩ е 1/4 от тази на европейските борси. „В САЩ газът се търгува за 26 долара за мегатаватчас, в Европа – за 100 евро, а „Газпром“ продава за 72 евро. Въпреки транспорта и другите разходи маржът е толкова голям, че ни позволява да договорим добра цена“, каза Петков.

За пореден път той увери, че сделката е сключена директно с американска фирма, без други посредници. Петков обаче отказа да назове компанията. По думите му цял свят търси да осигури газ, алтернативен на руския, и е по-добре за страната ни да не посочва с кого преговаря за дългосрочни доставки, както и да не влиза в обяснителен режим, ако същата тази компания продава в други държави на по-високи цени.

„Исках да покажем, че България не е зависима страна, че може да отстоява интересите си и никой не може да ни извива ръцете“, каза премиерът.

Той посочи, че паралелно с договарянето на американски втечнен газ, са вървели разговорите с Азербайджан. В резултат на това на 1 юли ще получим цялото договорено количество азерски газ, независимо дали газовата връзка с Гърция е готова. „Има трасе, това никога не е било фактор за доставката на азерски газ. Въпреки това сме се отказали от него и сме купили три пъти по-скъпата суровина от „Газпром. Тази разлика е отишла някъде. Очакваме действията на прокуратурата“, посочи Петков

„Ако не се бяхме справили по този начин, след като „Газпром“ едностранно спря доставките, след юни цената на тази суровина щеше да е много по-висока“, каза още Петков. „Истината е, че справяме добре – за три дни договорихме газ на добра цена, оправихме и казуса с Азербайджан. Набираме скорост“, смята той.

Премиерът разви тезата, че определени хора, свързани с корупционни схеми и кражба на публични средства, желаят бързото падане на правителството, защото се страхуват от разследването на Европейската прокуратура.

„Ние работим с Европейската прокуратура и тя ще дойде за тях – до 3-6 месеца най-много. Те искат правителството да падне преди да дойде Европрокуратурата да им потърси сметка“, каза Петков.

По думите му атаката към правителството идва и от групата, свързана с енергийни проекти, които са печелили добре от газовите договори, например, и за които сега финансирането е спряло.

Премиерът съобщи още, че с офиса на председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен вече сме договорили България да бъде сред страните, които няма да прилагат ембарго по отношение на руския петрол. „Не може икономически да си позволим да бъде засегнат и петрола ни. Нашите европейски партньори ни подкрепят, също и САЩ. Те виждат, че правителствот иска да се пребори с корупцията“, каза премиерът.

По време на визитата му в САЩ страната ни е поискала опция за военно оборудване, което да компенсира забавената доставка на 8 самолета F-16, за които страната ни вече плати над 2 млрд. лв. Става дума за период от две години – време, през което САЩ ще ни предоставят 6 самолета втора ръка. По думите на премиера това ще се случи в най-скоро време, като от страната ни няма да се изисква да заплащаме тези самолети.

Прегледана: 94042

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече