Спортният министър: Красен Кралев ще влезе в затвора

0

- Advertisement -

Бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев ще е първият от последното правителство на ГЕРБ, който ще влезе в затвора. Това индиректно заяви настоящият спортен министър Радостин Василев в предаването на Сашо Диков „ЕвроДикоф“ по телевизия „Евроком“.

Макар да не спомена конкретно име, Василев ясно даде да се разбере, че говори за предшественика си, оглавявал ММС в два мандата (2014-2017 и 2017-2021 г.):

„Първият министър, който ще влезе в затвора, е бивш спортен министър. Независимо от това, че сега няма прокуратура, неговото положение е неспасяемо. По линия на злоупотреби… Неспасяемо е. Ако в „Автомагистрали“ има как да се измъкнат, при мен няма как да стане това. Той има сайтове. Мисли си, че като поръчва да се пише срещу мен, нещо ще промени. Напротив! Аз този мач го играя от 15 години с футбола и със спорта. Знам им маниерите. Не! Този спортен министър ще бъде съвсем скоро арестуван. За редица действия – от безстопанственост до неизгодни сделки. Неизгодни договори за държавата. Побиват го тръпки от мисълта. Може до Горанов да не стигнат, Бойко Борисов го арестуваха за 24 часа… Но тук аз съм се заел да установя какво е направено и по мои предварителни оценки, дал съм естествено всичко на органите, няма спасение. Ако има държава и минимална справедливост, този човек не може да бъде в Народното събрание, той не може да се разхожда свободно по улиците.“

По свой адрес министърът от квотата на ИТН в четворната коалиция заяви:

„Аз знам какво правя и кой съм. Не съм анонимен пингвин, появил се в ММС, без да знае защо е там.  Аз съм един от най-неприятните на статуквото министри. Нищо не може да ме отклони от пътя да се спазва законът. Има агресивни методи на атаки, натиск към мен от страна на определени хора. Даже сутринта са ми разлепили плакати из София, на които пише: „Убиецът на спорта“. Едни медии, удобни на предишното управление, са го публикували. Мачът е неравен за тях, защото ще го загубят. Няма шанс да продължи това, което е било. Тези хора, които финансират тези неща, не могат да се справят с мен. Не могат да се договорят с мен. И това ги кара да правят такива жалки опити. Нищо не може да ме уплаши и да ме отклони от това, което съм решил да направя.“Как тотото да започне да носи приходи

По отношение на Българския спортен тотализатор министър Василев повтори, че са необходими законови промени, за да може държавното дружество да се възползва от ролята си на монополист в пазара на моментни лотарийни игри и да увеличи приходите си. И напомни къде открито, къде завоалирано за връзки в миналото на тотото с Делян Пеевски.

„Пълна симбиоза е имало между елегантния господин и този, който не може да стане елегантен. Работено е в симбиоза дълги години, но вече я няма. Не съществува, но тя е оставила доста сериозни корени. Искам Българският спортен тотализатор да печели максимално много, защото той издържа спорта. Имиджът на тази институция десетилетия назад не е много добър. Все пак оттам тръгна кариерата на майката на Делян Пеевски. Тотализаторът е използван винаги за някакви съмнителни финансирания, използван винаги за пари да минават по някакви партийни канали. Друго важно нещо е, че редица медии няма да поучават повече пари от тотализатора и това ги изкарва извън равновесие“, обясни Радостин Василев.

Болната тема за управлението на БФС

Спортният министър засегна и болната тема за управлението на Българския футболен съюз. Той заяви, че няма да се поколебае да отнеме лиценза на централата, независимо колко тежки ще са последиците за най-популярния спорт в страната.

Миналия месец Василев официално предупреди БФС, че ако до 25 май не приеме бюджета си за 2022 г., ще остане без лиценз (за целта на 20 май има свикан конгрес на съюза). А сега се изказа и директно срещу президента на футболната централа Борислав Михайлов, въпреки че същевременно декларира неутралитет в спора му за шефското място с Димитър Бербатов:

„С Боби Михайлов нямам касателство. За мое щастие. 99% от обществото е наясно какво се случва във футболния съюз. Всички знаят. Аз нямам право като министър да заемам позиция – нито съм за Бербатов, нито съм срещу някого. Но не мога да приема, че това е президентът на футболния ни съюз и това е неговото ръководство. Не мога да го приема като адвокат, като гражданин и като министър. Тези хора сами не осъзнават, че са нежелани в обществото, защото имат пряк финансов интерес да управляват тази институция. Тя има сериозно финансиране от УЕФА, от ФИФА и от спонсори. И на практика си е самодостатъчна. Този човек не разбира, че за да тръгне футболът, трябва да направи един честен конгрес. Държавата в мое лице като министър на спорта, има ли основанието в закона, ще им отнеме лиценза. С всички последствия от това – европейско, квалификации, отбори, футболисти. Ще им отнема лиценза, но трябва да имам правното основание.“Радостин Василев не пропусна и скандално проточилото се и абсурдно поскъпнало строителство на спортната зала „Арена Бургас“ в морския град. Първата копка на съоръжението в бургаския кв. „Изгрев“ беше направена през декември 2014 г., а пусковият ѝ срок трябваше да бъде в края на 2018 г. срещу начална прогнозна стойност от 38,4 млн. лв.

Към днешна дата залата все още не е въведена в експлоатация, макар че държавната инвестиция в нея набъбна до 63,8 млн. лв., а в началото на тази година правителството одобри отпускането на още 15 млн. лв. за довършването ѝ.

„Сега интересната тема е „Арена Бургас“. Тя е към 65 млн. лв. – потвърди Василев. – Преди три седмици смених ръководството на „Академика 2011“ (б. р. – държавното дружество, стопанисващо обекта). Новото ръководство, което е съставено от двама юристи и един финансист, е в пълен потрес, защото става старото ръководство и напуска кабинетите си. Липсват документи, неясноти. Сега подаваме сигнал за тази зала, защото според нас по първи оценки там има някакви незаконосъобразни неща. Ще вляза с комисия, която да установи реалното състояние. Не искам да отида някъде и те да кажат: „Ама тя беше перфектна“. Имаме отделени 15 млн. лева в бюджета, прогностично. Без да имаме никаква идея на какъв етап е, но няма да ги освободя, преди да имам доклад от „Академика“, преди да се установи състоянието ѝ. Тя няма акт 15 още, има претенции към изпълнителя ѝ за неустойки, огромно забавяне. Изпълнителят казва: „Мен ме натискаха за изборите“ – беше при мен в кабинета ми.“

Прегледана: 95883

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече