Акцизът на природния газ ще падне май

0

- Advertisement -

Управляващите разкриха част от антикризисните мерки, които обсъждат срещу обедняването на населението. Пакетът е на стойност над 1,5 млрд. лв. Предвижда се въвеждане на компенсация за крайните физически потребители на горива, по-нисък ДДС за доставка на природен газ и инфлационни добавки не само за пенсионерите, но и евентуално за семейства с деца. Това обясни пред Нова тв Венеция Ангова – депутат от „Продължаваме промяната“.

Обсъжда се отпадане на акциза на природния газ. Това засяга всеки гражданин, който кара колата си на газ. Тази мярка ще струва около 5,6 млн. на държавата, каза представителката на управляващата коалиция.

ДДС за доставка на природен газ ще бъде намален на 9%, съобщи още Ангова. Предвижда се още да отпадне акцизът за природния газ, който се ползва за гориво. Управляващите обсъждат да въведат компенсация за крайните физически потребители на гориво. „Става дума за отстъпка при зареждане, за да може да ви намалява цената. Всеки ще я има – определени стотинки за литър до определен лимит на месец“, обясни Ангова. Тя не можа да даде повече подробности за тази мярка, като уточни, че е още дискусионна, но след поредица от въпроси допълни, че става дума за „няколко десетки стотинки“.

Ангова потвърди, че правителството обсъжда от юли да се въведе инфлационна добавка. Социалният министър Георги Гьоков вече обяви, че ще я има за пенсионерите в същия размер като ковид добавката – 60 лв. Представителката на „Продължаваме промяната“ обаче допълни, че се обсъжда такава добавка и за други групи, като семейства с деца до 18-годишна възраст.

Окончателни решения все още няма, снощи стартирахме разговора, поясни Ангова, визирайки снощния извънреден експертен съвет на управляващата коалиция, свикан от вицепремиера Асен Василев.

Прегледана: 81488

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече