Кирил Петков се срещна със Зеленски в Киев (обзор)

0

- Advertisement -

Българският премиер Кирил Петков, който вчера заведе българска делегация в Киев, проведе среща с украинския президент Володимир Зеленски. След приключването ѝ, двамата държавни ръководители дадоха съвместна пресконференция, съобщи в. Сега.

Първи говори Зеленски, като домакин. От изявлението му стана ясно, че в разговора с Петков са били обсъдени възможностите да бъде ремонтирана украинска военна техника в български заводи. „Убеден съм, че такова сътрудничество ще бъде изгодно за българските компании и за българската икономика. За нас е много важно качеството и сроковете“, каза президентът. Той заяви, че страната му е готова да помага на България с електроенергия и в диверсифицирането на газовите ни доставки – по-конкретно, през трансбалканския газопровод.

Постигната е договореност за транспортиране на украинска земеделска продукция през пристанище Варна. Украйна е готова да помогне на българските плавателни съдове, блокирани в нейните черноморски пристанища, каза държавният глава.

Зеленски с удовлетворение констатира, че България продължава да подкрепя аспирациите на Украйна за членство в ЕС. Той благодари на Петков за инициативата му за дарителска кампания, чрез която да се събират средства за закупуване на оръжие за украинската армия.

От думите му се разбра, че е отправил покана страната ни да участва в следвоенното възстановяване на Украйна, която българският премиер е приел. По-късно Петков уточни, че участието ни ще се фокусира върху населени места, в които има българско малцинство.

След него говори българският премиер. „Украйна ще спечели тази война. Няма никакво съмнение за мен, че това е единственият възможен изход“, каза той. Той потвърди, че страната ни ще улесни износа на украинска електроенергия у нас и на Балканите. Както и че варненското пристанище ще се използва като логистичен хъб в подкрепа на Украйна, за да се улесни износът на зърно и слънчоглед. За възможността да ремонтираме украински военни машини той посочи, че ще информира българското правителство след завръщането си – което означава, че въпросът тепърва ще очаква решението си у нас в четворната коалиция.

От брифинга не се разбра съвсем дали Петков е поел някакви ангажименти за военна помощ. От отговор на Зеленски по въпроса остана по-скоро впечатлението, че от страната ни се очакват други видове помощ. „Всяка страна помага с това, с което може … България е сред дружеските за Украйна страни. Тя може да помага по отношение на санкциите, по отношение на членството ни в Евросъюза, по отношение на ремонта на важна техника, която може да запази живота на хората. Това също е подкрепа за защитата на нашата държава. Затова мисля, че има с какво да се гордеете и с кого да се гордеете“, каза украинският президент.

По-късно, пред журналисти, Петков заяви, че се надява парламентът да подкрепи предоставянето на военно-техническа помощ. Ако депутатите одобрят такова решение, премиерът ще възложи на военния министър да организира логистичната помощ. „Възстановявайки тяхната военна техника, реално за тях в този момент е много по-важно, отколкото помощ, която други страни могат да предоставят“, заяви Петков.

След като в сряда вечерта българската делегация излетя със самолет до Полша, а оттам се качи на влак, българският министър-председател бе посрещнат преди обед в Киев от вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина.

„Виждаме пълен ужас. Каква военна операция, когато се унищожават домовете на мирни граждани? Като част от демократичния свят не може да бъдем безучастни. Не можем да кажем – това е украински проблем, хора умират, нас не ни интересува“, заяви пред придружаващите го български медии Кирил Петков, след посещение на разрушения град Бородянка.

„Трябва да имаме ясна позиция, като “Продължаваме промяната“ вчера я заявихме ясно – ще гласуваме следващата седмица в Народното събрание за военна подкрепа за Украйна, ще продължим и хуманитарната помощ“, каза Петков. „На Зеленски със сигурност ще кажа, че България няма да бъде безучастна и ще застанем до Украйна. Това е цивилизационен избор“, каза още министър-председателят.

Заедно с премиера Кирил Петков пътуват началникът на кабинета Лена Бориславова, министърът на отбраната Драгомир Заков, народните представители Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов, както и директорът на “Ситуационен център“ към МВнР Антон Марков. БСП отказа да изпрати свой представител и потвърди позицията си против предоставянето на оръжия и боеприпаси на Украйна. След коалиционния съвет вчера няма все още съгласие сред партньорите за военно-техническо подпомагане на украинската отбрана.

В Киев пред журналисти премиерът коментира за пореден път спрените от Русия доставки на природен газ. „Вчера Русия се опита едностранно да ни извие ръцете. Ние няма са плащаме в рубли и няма да плащаме на страни не по договор. Руската държава трябва да разбере, че трябва да си спазва договорите“, каза премиерът.

Петков загатна, че тепърва може да бъдат изгонени още руски дипломати, като подчерта, че в момента в България те наброяват 114 души. „Аз се чудя какво правят тези хора в България. Предлагам да се огледат тези хора и да имаме много по-симетрично представителство. Нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента“, заяви той.

По отношение на позициите, заети от президента Румен Радев, Петков коментира: „Вчерашното изказване на Румен Радев може би донякъде е неразбиране на ситуацията. Позорната част е идеята да не се помага на Украйна. Това не може да е позиция на демократичния свят, позиция на България. Като министър-председател не съм съгласен с тази позиция и не ми се струва достойно“.

“Намираме се в притихналия ад в държава, част от Европа. Това е недопустимо и трябва да бъде видяно от повече хора, за да осъзнаят“, каза народният представител от ИТН Станислав Балабанов след посещението в Бородянка. Той заяви, че е необходимо мнозинство в българския парламент, за да бъде оказана помощ на Украйна. И допълни, че в този случай управляващите не трябва да се делят на коалиционни партньори и на опозиция.

Междувременно президентът Румен Радев коментира, че не трябва да се забравя, че в Украйна има 300-400 хиляди българи, които са точно в зоната на конфликта. „Това се разбира от редица европейски лидери. Не се разбира от някои хора в България, за съжаление“, посочи Радев пред журналисти в Испания, където е на официална визита.

Той отклони въпроса как би реагирал, ако другата седмица в Народното събрание бъде гласувана военна помощ за Украйна и единствено заяви: „Очаквам да чуя дебатите в парламента, всяка партия с какви мотиви ще се включи“.

Президентът предупреди, че заради войната светът е изправен пред продоволствена криза. Според него задачата на правителството е да намери нови алтернативи на руския газ, но не и на по-висока цена. „Цинично е в най-бедната държава в ЕС да кажеш, ще намерим друг начин, но ще плащаме по-скъпо“, смята Радев.

Прегледана: 86097

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече