Благовещение е! Вижте кой има имен ден

0

- Advertisement -

Според поверието в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла

Християнската църква празнува днес Благовещение. Празникът е за благата вест, с която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя на света.

В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец.

Според народните поверия на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те съобщават благата вест за възраждането на природата. Зимата си отива и настъпва пролетта. По този повод хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори в очакване на добри вести.

През деня и нощта на Благовец започват начинания, за да им върви през годината.

Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината.

На този ден се яде риба, обредна питка и каша от прясна коприва.

Вярва се, че ако денят бъде ясен, слънчев и топъл, копринените буби ще бъдат здрави и ще има добър плод за един от най-силно развитите занаяти от ХV до средата на ХХ век – копринарството.

Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна.

Не се спи до късно, за да не се разболява човек или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.

Според поверието в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.

Езически народни вярвания, характерни за някои региони, били, че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца.

Вярва се, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото.

Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.

Днес празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина.

На този ден бил празнуван храмовият празник на храма „Света София“ (от гр. – „Божия премъдрост“), чието име носи и столицата ни.

Прегледана: 67411

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече