Олиото става златно: 7 лева бутилката!

0

- Advertisement -

Бутилка олио по магазините у нас скача до 6-7 лева. Причината е войната в Украйна – страната е основен износител на слънчоглед в света. На места вече има и ограничени количества, които един клиент може да купи.

„Олигарх с 4 стека олио си търси жена.“ Такива постове се появиха в социалните мрежи, след като цената на олиото подгони 7 лева в някои пловдивски магазини. Традиционно скъпото „Олин“ вече е почти колкото зехтина – 6,79 лв. за литър, „Калиакра“ – 5,49, „Бисер Витал“ – 5,99, в една от големите търговски вериги.

„Вчера дойде ново зареждане на цена от 4,60, аз на колко трябва да го продавам, за да имаме и някаква печалба“, попита служителка на магазина. Тя признава, че готвенето с олио вече излиза почти същото като използването на далеч по-полезния зехтин, но казва, че няма какво да се направи при завишените цени на едро.

По магазините все още се намират бутилки и на цена под 5 лв. – 4,79 лв. за литър „Калиакра“ например. Те обаче от предходни доставки на едро. В малките квартални магазинчета също има олио на старите цени, но продавачките не се наемат да кажат какво ще правят, ако при следващата поръчка се окаже, че трябва да платят почти двойно за доставката.

Пред рафтовете с олио почти не се спират купувачи. Някои просто поглеждат цените и подминават. На какво се дължи скокът на мазната течност производители избягват да говорят. 

В една от търговските вериги в Русе литър олио вече се продава по 5,99 лв., което е поредно увеличение за последните месеци.

„Ние започнахме да търсим по складовете и така с хора, с които сме работили дълги години, просто помолих да оставят там 5-6 стека на цена, която да не е така драстично увеличена.

Защото вие знаете, че това са стоки, които определят един магазин. Олио, брашно, захар, ориз“, казва пред Bulgaria ON AIR управителят на магазин Теодора Марашева.

А количествата олио по складовете вече намаляват.

По данни на земеделското министерство само за миналата седмица цената на олиото се е вдигнала между 0,8% и 8,5%. Разликата между цените на едро и на дребно средно е 0,61 лв.

Русия и Украйна са най-големите производители и износители на слънчоглед. Затова военният конфликт между тях се отразява на пазара в цял свят.

В последните няколко дни цената на тон слънчоглед, предлагана от рафинериите, достигна 1500 лева, но голяма част от зърнопроизводителите не са склонни да продават.

„Цената върви изключително нагоре. Миналата година цената на слънчогледовото семе стартира на 800 лв., т.е. и там има изключително висока инфлация, поради простата причина, че износителят го няма на пазара.

В този смисъл това автоматично ще рефлектира на цената на олиото. Вдигнаха се цените и на международните борси“, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Според него за поскъпването на олиото отражение дават и по-скъпите режийни разходи.

Прегледана: 83260

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече