Д-р Стоян Монев: До края на годината всички хора ще се заразят с ковид

0

- Advertisement -

До края на годината всички хора ще се заразят с COVID-19, над 90%. Това заяви в интервю за БНР д-р Стоян Монев, лекар в интензивно отделение на болница в Германия.

„Това означава, че хората трябва да си изберат – искат да се срещат с вируса, както е било в Средновековието, без никаква защита и без никаква имунна система, или с ваксина, тоест да имат над 95% шанс изобщо да не боледуват или да боледуват много леко“, коментира Стоян Монев.

Много е вероятно около половината от населението до лятото да боледува. В държавите с високо ваксинално покритие хора се заразяват отново, има и такива, които се заразяват за трети път, допълни той.

„Въпросът е кой ще е умрял и кой ще е оцелял, докато вирусът стане ендемичен“, отбеляза лекарят. 

По думите му „тъжната истина е, че хората, които са починали, не могат да излязат по радиото или по телевизията и да кажат – хора, ваксинирайте се“.

„Излизат само оцелелите или хората, които не са се заразили все още. Те са много малко – хората, които не са се заразили или няма да се заразят“, допълва д-р Монев.

Той е оптимист за ваксинираните населения. Ще има населения, които ще се сдобият с базов групов имунитет по трудния път, изтъкна Стоян Монев.

Хапчетата не могат да спечелят битката с пандемията, смята д-р Монев. Цената за лечението на един пациент е много по-висока от цената на която и да е от петте допуснати ваксини, уточни той.

За да се намали значително смъртността, новите лекарства трябва да се прилагат от първия до петия ден, те действат добре в началото на инфекцията, още с първите симптоми – например дразнене в гърлото при Омикрон, поясни лекарят.

„Хората трябва да знаят, че ако нямат възможност да го приемат от първи до пети ден това лекарство, то за тях не е никакво спасение“, каза още той.

По казуса с доц. Мангъров и Българския лекарски съюз Монев заяви, че това е „крайно закъсняла мярка“.

Прегледана: 77492

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече